2023-01-06 33 views
朗豪坊最底層嘅依個位置,基本上我印象中冇邊一間可以做得長時間(我印象中都已經轉了三次,大概係因為租金太貴)不過經過見到佢新開,又係日式那種木系裝修。剛好那時候又唔知食咩好,咁就同朋友決定試吓一汁一菜二人餐 $178因為二人餐好似抵食啲,所以就決定叫個二人餐試下;我哋分別叫咗北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯、番茄菠菜芝士雞肉卷、油揚豆腐黑豚薑汁燒、濃香牛肉野菌咖喱飯、法式龍蝦濃湯(呢個要另外再加$10)店名講明一汁一菜,明顯對自己汁醬方面嘅調味,好有信心,所以咖喱飯絕對係必點!而日式咖喱一般都比較濃郁,而且同其他咖喱相對係比較甜身,所以容易覺得膩,但係依家咖喱反而冇依一回事,雖然都係日式咖喱甜甜地嘅味,但係野菌中和咗嗰陣甜味,反而食多啲都唔會覺得膩,同埋牛肉佢都係選擇啲肉味偏重嘅位置,這樣食多啲也不會覺得過分油膩。這個番茄菠菜芝士雞肉卷,絕對係我依一餐最喜愛的菜式,一啖咬落去,首先會食到嫩滑嘅雞肉,再之後先會食到少許嘅菠菜同芝士味,我個人覺得係幾好食,難怪有咁多人網上都推介要食呢個!首選!之後這個油揚豆腐黑豚薑汁燒,味道真的冇得說,好食!就係份量有啲少,用晒嚟送飯都唔係好夠喉,不要看油揚豆腐佔了

一汁一菜二人餐 $178

之後這個油揚豆腐黑豚薑汁燒,味道真的冇得說,好食!就係份量有啲少,用晒嚟送飯都唔係好夠喉,不要看油揚豆腐佔了不少,所以冇咩肉的樣子,但是我告訴你油揚豆腐才是這道菜嘅精髓所在,因為油揚豆腐可以吸收晒所有肉汁同醬汁,一啖咬落去,根本停唔到口食第二塊,但可惜份量真係太少🙈

講完小菜,咁就到湯這部分;

先講北海道產甜粟雞肉豆乳濃湯,味道偏向清淡,飲落去會感覺到好明顯嘅棵粒感,明顯係將新鮮嘅粟米打磨成茸,但我覺得一般,可能因為對我來說太過淡身

另一個法式龍蝦濃湯,就比較符合我嘅口味。第一啖飲落去係好明顯法式濃湯那種濃郁,好似用咗好多好多龍蝦煲出嚟,但係又唔會過於濃味導致唔想飲太多,反而就算一次過飲晒都唔會覺得鹹。可以一試

在朗豪坊來說,這間餐廳屬於性價比高,可以一戰

(以上均是我個人觀味)