2013-08-14
一般一大班朋友食生日飯,都會食放題,因為唔想叫餸,又可以顧及大家不同口味。今次選擇到尖沙咀的金田食放題,好彩我提早5天訂位,訂7點16位。 當目去到全場爆滿,唔知點解尖沙咀區既餐廳永遠部咁多人。之前睇過D食評, 所以都冇也期望, 但竟然比想像中好好多。餐廳地方都大,坐位非常舒服。以前去過其他放題,部好似逼沙甸魚咁,應該係D餐廳為求坐多D人,係咁加枱之過...坐定馬上+10元落飲品,飲品很快就到. 飲品全部都係氣水,食物超多選擇,有13張紙1.刺身有16種,比一般放題多選擇 (味道亦算新鮮)2.壽司我推介火炙三文魚, 蟹籽軍艦D紫菜趣ga (好難得)3. 天婦羅係激讚位,一般放題都係翻炸,但金田係新鮮炸,個炸粉可以比美我上月係日木束京食既天婦羅。(芝士年糕好粉,唔like)4. 沙律選擇多,有8款 (我最愛櫻蝦凱撒沙律)5.燒物有8款,最主要有羊鞍,我D男性朋友total食左20件 6.串燒有帆立貝,牛舌,手羽餃子,牛仔肉,雞軟骨,免治雞肉捧等等 (除了牛舌,其他味道一般,偏咸)7.鐵板燒有牛柳粒,魷魚鬚,牛舌,煙肉青口都ok我哋一行16人所以乜都叫左D,樣樣都可以,天婦羅最好,
1.刺身有16種,比一般放題多選擇 (味道亦算新鮮)
4. 沙律選擇多,有8款 (我最愛櫻蝦凱撒沙律)
7.鐵板燒有牛柳粒,魷魚鬚,牛舌,煙肉青口都ok
我哋一行16人所以乜都叫左D,樣樣都可以,天婦羅最好,刺身多選擇。但焗廣島蠔就真係好細隻,冇乜肉食
上菜快,有漏單情况,但都還可以接受。服務都ok,始終唔係酒店價,冇太大要求。食物質素好最緊要!
甜品有雪米糍。我男友見到超級開心,因為佢係雪米糍粉絲。
絕對會再黎!!!!!