2023-06-14
是夜約了友人飯聚,兼試下呢間黃埔區內好評的日式餐廳。上網不難睇到一張張大大隻虎蝦濃湯麵嘅相片,我哋當然都叫番碗~上枱見到虎蝦本尊,的確喺視覺上好澎湃,同埋的確夠大隻,兩個人食一隻都好滿足。味道方面卻不失初心,濃濃的蝦湯,加上彎彎的麵條,簡單又掛湯,好出色。另外叫咗個明太子撈麵。我好欣賞呢道主菜,看似好普通、好平庸的一道菜,但大廚的用心都放在菜式之中,好豐富,除咗香濃微鹹的明太子醬,另有紫菜、香蔥增加口感,好rich。麥粒味噌青瓜呢款小食的亮點在於醬汁,好醒胃。雞肝多士雞肝一向口感好豐富、好heavy,配以plain啲嘅多士,好夾。食落唔會覺得太heavy而寫唔落其他食物,讚。Last but not least,全晚最令我們驚喜的並非虎蝦濃湯麵,而係餐廳的串燒!!大大力推介白燒活鱔,好鍾意白鱔燒得脆脆的外皮,好鍾意好鍾意好鍾意,內裡亦不失白鱔的鮮美,絕對值得encore!
麥粒味噌青瓜
呢款小食的亮點在於醬汁,好醒胃。
雞肝多士