2017-05-11
想食車仔麵又想坐得舒服的話,位於長沙灣呢間新開的三郎麵燒屋會係一個唔錯的選擇。內部裝橫以和風式佈置,氣氛舒適而又有一定和風氣息,令人有種好像置身於日本居酒屋的感覺。餐廳主打有兩類:車仔麵同串燒,今晚晚餐我同朋友分別點了一個車仔麵同一個撈麵,上菜的店員哥哥貼心地為我地介紹餐廳的特色XO醬,佢話係用櫻花蝦曬乾整成的。我地試過覺得無論係用來伴車仔麵抑或撈麵都非常配合,特別係放入撈麵時更令麵的風味倍發突出我地另外亦點左幾個小食,我地問店員介紹我地今晚邊樣燒物最fresh你推薦,佢地話原條燒茄子同香草羊架,另外我地又點左一份燒司華力腸串燒。司華力腸味道香濃,因為係燒晚關係咬的時候外皮酥,所以話串燒識食一定係食司華力腸~~之後叫'原條燒茄子'是很簡單地中間切開後加入調味料同燒汁直接燒成,香味十足,配合餐廳的和風主題更是互相輝映,令人覺得這個絕對是餐廳的必殺料理!!唔係好食羊既我見佢地話唔會'蘇'就叫一香草烤羊架,好彩地沒有羊肉的膻味,香草烤無論香味同味道都非常濃郁,意想不到會在一間和風餐廳品嚐到如此驚喜。同朋友食完時感到非常非常飽,但埋單的價錢居然唔算太貴,絕對值得專程去試一試~~