2024-12-28
幾經辛苦終於通過網站推薦,搵到呢一間位於蘭桂坊嘅日本餐廳,作為我同另一半嘅聖誕大餐選擇。個環境同氣氛都相當唔錯,只係略嫌暗咗少少,員工人手充足,服務態度亦都非常好,至於衛生方面唯一美中不足嘅係廁所非常濕滑,有跣到嘅風險。聖誕晚市套餐,就會每個人有一款前菜,而道前菜就係有黑松露同埋吞拿魚,味道唔錯。跟住就可以開始以自助餐形式出去選擇唔同嘅食物,包括六款魚生(馬刀貝、帶子、八爪魚、油甘魚、三文魚以及吞拿魚)、其他嘅小食(包括日本枝豆、壽司薑、味噌湯、泡、雞翼、不同的手卷等等)、以及重頭戲,無限任拎嘅松葉蟹腳。魚生嚟講最好食嘅係帶子,非常鮮甜可口。至於個松葉蟹腳,個size真係好足秤,味道好過我預期,起碼就冇乜雪味,同埋真係有蟹味。同時間每個人都需要叫兩款主菜,所以大家要留一留肚,我同另一半最後分別叫咗大蝦北海燒、A四和牛粒、吞拿魚五點壽司拼盤以及鱈魚西京燒。大致上水準中規中矩,不過我覺得個A4和牛粒就非常肥膩,令人好飽肚。最後每位會有一份甜品,會包括一客Häagen-Dazs嘅士多啤梨味雪糕、少少生果、蕨餅等,會配上乾冰,製造煙幕嘅氛圍,幾有 gimmick。呢個套餐係冇包嘢飲嘅,你可以每
最後每位會有一份甜品,會包括一客Häagen-Dazs嘅士多啤梨味雪糕、少少生果、蕨餅等,會配上乾冰,製造煙幕嘅氛圍,幾有 gimmick。呢個套餐係冇包嘢飲嘅,你可以每位加$28就有一啲特選茶可以享用,可以無限refill。
由於第二位係有半價優惠,所以最後兩個人食咗咁多嘢都只係$1500 ,我覺得相當唔錯,非常值得推介。