2017-07-10 150 views
灣仔汕頭街是咖啡店激戰區, 但也很久沒有新店開張。中午前往買飯時,見到原本是Veygo Coffee的店位換了新招牌, 非常巨大的「NutS」,大玻璃窗多了字樣, 但店裏的黑板,桌椅和水吧仍在同一位置。正狐疑是否原店新裝修時,店門的年輕叔叔已經迎上來開始仔細介紹了(傾半日才知道他就是老闆本人), 新老闆是資深咖啡友,以前在灣仔也合資開過cafe, 自己獨立出來在同區開新店,自己做老闆便可以完全按自己理念經營了。至於理念是咩呢? 己經寫咗在招牌上面-「Im Nuts」, 大概就係無論做什麼有股狂熱吧: 賣咖啡的豆要最好, 磨豆機要最靚,咖啡機要先進,店舖的掛畫要找漫畫家畫,播放的音樂要原創....講平日仲未講到杯咖啡, 我叫了latte, espresso base用三種豆調制(哥倫比亞同埋其餘兩隻唔記得咗)。係好飲嘅, 可以話係醇厚滑順﹐帶些微焦糖烤堅果香。價錢38, 大約係8oz杯,同區來講算是便宜,不比coco或coffee roastery lab差,各位經過的話可以一戰。

2017-07-10
TakeAway