2015-05-22
睇最新一期飲食雜誌見到有介紹呢度, 地方又近我同朋友, 我地就訂左呢度擦返餐. 估唔到呢度平日夜晚都咁鬼full, 好在有訂位唔係實白行一趟.等朋友嘅時候叫左個小食—一口雞翼. 一口雞翼故明思義係一口可以將佢幹掉. 雞翼分開左兩半, 方便我呢d懶人進食, 肉質炸完都仲好鮮嫩, 不過略為偏鹹.朋友終於黎到, 個蒸餾火煱㷛終於可以大派用場喇!! 呢個就係呢度嘅主角—蒸氣㷛. 蒸氣㷛下面駁住一大筒蒸餾水, 上面就用高溫將蒸氣噴出. 師傅幫我地喺最下層落米, 唔需要加水, 話去到最後我地就可以有粥食.師傅解釋話荷葉嘅作用係防止海鮮碎跌落粥, 好貼心呀 =) 今次第一次黎, 花多眼亂, 我地比師傅話事等佢介紹有咩好食.餐牌上寫了不同食物的烹調時間, 枱上亦有提供timer, 只要set好timer 夠鐘打開蓋就食得喇~三分鐘打開~ 第一樣食嘅係花甲乸~ 一開蓋朋友們都急不及待起筷, 然後我就聽到此起彼落嘅”好甜呀~~!” 小妹心唸有無咁誇張呀.. 到自己食落口… 真係非常鮮甜, 完全無沙, 食落口嘅盡都是花甲本身嘅鮮味.唔係師傅講都唔知原來花甲都有分公乸, 味道大細都咁唔同. 花甲公比較細隻,
餐牌上寫了不同食物的烹調時間, 枱上亦有提供timer, 只要set好timer 夠鐘打開蓋就食得喇~ 三分鐘打開~ 第一樣食嘅係花甲乸~ 一開蓋朋友們都急不及待起筷, 然後我就聽到此起彼落嘅”好甜呀~~!” 小妹心唸有無咁誇張呀.. 到自己食落口… 真係非常鮮甜, 完全無沙, 食落口嘅盡都是花甲本身嘅鮮味.