2021-07-23
其實我好鍾意食tapas, 款式多, 有凍食也有熱食, 最重要係細細碟, 可以一次試多幾樣, 啱曬我呢D細食但又怕悶既人。但因為tapas其實係一種用黎送酒🍸既小食, 所以唔愛飲酒既我就極少去幫襯。(去酒吧飲可樂會覺得怪怪地, 覺得唔好意思。)但竟然無意中比我發現左呢間全是好評的西班牙菜, 就算佢唔係賣我愛吃的tapas, 都想去試下係唔係真係咁好味。Tapa Room的椅子全部都是高腳椅, 不過好彩將枱有個腳踏位比客人踩腳, 所以都坐得舒服既。我地叫左薄切慢煮八爪魚🐙, 香煎鵝肝, 脆包, 紅酒🍷梨片, 烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒, 炸西班牙🇪🇸油條配朱古力🍫醬同pink pineapple cooler。薄切慢煮八爪魚 - 慢煮果然唔同D, 八爪魚入口嫩滑, 配上蕃茄蓉橄欖油醬汁, 清新開胃, 好味。香煎鵝肝, 脆包, 紅酒梨片- 雖然鵝肝切得比較薄身, 但鵝肝質素好好無膻味, 煎得外脆內軟, 紅酒梨片酸酸甜甜中和鵝肝的油膩感, $48一塊, 超值。烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 - 餐廳沒有將豬鞍架煮至全熟, 我想大概7成熟吧。我唔怕食生肉, 西餐
烤煎慢煮西班牙黑毛豬鞍架配些厘醋燒汁伴炸薯粒 - 餐廳沒有將豬鞍架煮至全熟, 我想大概7成熟吧。我唔怕食生肉, 西餐的beef tartare 同韓國的雪梨拌生牛肉也是我喜歡的食物。但可惜餐廳並沒有將呢塊豬鞍架處理好, 未離開餐廳已經開始覺得個肚唔舒服, 我係一個好少因為食野而肚痛既人, 食幾多生冷食物, 油膩食物都唔會, 只會在患上重感冒既時候先有機會肚痛。所以我都可以好肯定係因為餐廳在解凍塊豬鞍架既過程處理不當而受到感染。
炸西班牙油條配朱古力醬 - 有驚喜, 因為餐廳落左我最愛的肉桂粉, Churros 入口香甜酥脆, 好味。
pink pineapple cooler不錯, 甜度適中, 味道唔假。
Tapa Room 的食物味道不錯, 但我應該🙅🏻♀️唔會再去, 一黎比塊黑毛豬鞍架嚇親, 二黎餐廳廁所既擺位問題, 太近餐枱, 我地就是正正坐左係廁所隔離開枱, 但其實餐廳面積不大, 所以其他枱都唔遠得幾多。