2018-09-16 34 views
自從食過灣仔既風雲丸沾麵, 令人一試難忘, 但每次經過, 門外總是排了長長既人龍, 人氣沾麵原來靜悄悄係尖東開左分店! 打風前夕, 門外未見有人龍排隊, 拿拿林食碗沾麵先返屋企。餐牌款式、價錢跟灣仔總店一樣, 除左主打既沾麵, 仲有拉麵、日式小食、飲品、雪糕供應。沾麵份量分為並盛 (200g)、大盛 (300g)、特盛 (400g)選擇, 今次我就試試【咖哩豚骨魚介沾麵】HK$93咖哩豚骨魚介湯以石鍋盛裝熱辣辣上檯, 淡淡又香噴噴既咖哩味, 咖哩味很出, 不是辣咖哩, 甜中帶少少鹹; 沾麵沒有軟硬度選擇, 麵質偏硬, 質感似烏冬, 有咬口, 很彈牙, 沾麵有溫同埋冷選擇, 我就揀左溫, 將沾麵落湯即夾起, 沾麵很易掛湯, 每條都沾上熱辣辣既湯汁, 不會太鹹, 如果麵質可以再林返D會更好。豚肉不算太厚, 有1/3為肥油, 所以入口唔會太油膩, 肉質很林, 表面微微燒過, 幾香~ 額外可自選配料, 份量都幾多, 栗米粒為常溫, 清甜~ 【粟米粒】+HK$12最令人意想不到好食既係【沙拉唐揚炸雞】HK$38即叫即炸, 熱辣辣, 表面炸得金黃香脆, 外乾不有半點油膩, keep到豐富肉汁, 肉

今次我就試試【咖哩豚骨魚介沾麵】HK$93
咖哩豚骨魚介沾麵

如果麵質可以再林返D會更好。

最令人意想不到好食既係【沙拉唐揚炸雞HK$38
即叫即炸, 熱辣辣, 表面炸得金黃香脆, 外乾不有半點油膩, keep到豐富肉汁, 肉質更是嫩滑, 無骨炸雞, 啖啖肉, 點上沙律醬, 味道更加提升! 值得一試!
沙拉唐揚炸雞

呢度亦提供數款日本製既飲品【信州白桃梳打】HK$28
信州白桃梳打

日本製雪糕【日本米雪糕】HK$28作完美句號
呢款雪糕係香港比較少見, 奶味很重, 很滑, 間中有少少類似飯粒狀既咬下, 味道唔錯!
日本米雪糕

唔知係咪打風關係, 人手似乎唔太足, 落order後上檯速度很慢, 什至有漏單錯單情況出現,
就連流心玉子都缺貨, 還好食物質素不會太差~
2018-09-15
$200 (Dinner)
沙拉唐揚炸雞
日本米雪糕