L'AMOUR

2024-10-25 1002 views
今日有朋友約我去蘭桂坊食法國菜,平時比較少食到,就答應咗佢啦。個餐廳而家十月已經有啲萬聖節擺設,非常有氣氛。我地今次叫左set dinner 4 course,首先餐包係意式香草包同埋提子包配黑松露牛油,黑松露牛油非常特別呢個組合配合得好好,非常之香濃既黑松露味道係我口腔徘徊,非常回味。頭盤我地加38蚊叫左個極品海膽魚子醬伴生蠔,海膽非常新鮮,同一般既放題質素差得遠,呢道既非常新鮮,一食落去既味道立即感受到。生蠔點咪醬食非常野味可口。餐湯方面就選左時日餐湯同咪加48蚊有法式澳洲活龍蝦湯 。今日既時日餐湯係蘑菇湯,非常香濃清新,蘑菇味好出。令一款係龍蝦🦞湯,呢款龍蝦味好出,成個龍蝦頭用黎咬湯,兩款都咁鍾意❤️,真係好難取捨。主食方面有傅統法式牛柳,牛柳都有七成熟,肉汁鮮嫩多汁,口感一流。味道好好,非常喜愛。令一款係慢煮西班牙黑毛豬鞍,已切件上,食落非常方便。而且口感同味道都好好。兩者都好鍾意❤️,兩款主食都咁好味。最後甜品方面就選左季節限定時日甜品同咪加48蚊既原隻海膽雪糕。原隻海膽雪糕真係食過返尋味,好想再encore多次,但係set dinner限定左得一次機會。我一定要返黎再食過下次。

重有叫左兩杯飲品,左邊係chi chi,而右邊係Sexy On Tree,兩杯都係甜甜地酒精濃度唔高,適合女士們飲用都唔怕醉。☺️