2022-09-22 842 views
同朋友嚟到灣仔區食飯,想搵啲有特色又環境唔錯嘅餐廳,所以就揀咗La Creperi,由於我係第一次食法國🇫🇷菜,所以事前都做咗少少準備功夫,了解一下有咩食😋😋La Creperi 係一間專食Crepe(可麗餅)嘅餐廳,基本上除咗pasta之外,每款菜都有塊薄餅做底。多數人會形容可麗餅有鹹/甜食,雖然都係煎餅,但其實係兩款餅嚟,粉漿成份不同,口感上會亦有差異。La Creperi 嘅鹹食(Galette)餅感較甜食(Crepe)薄及脆。而crepe口感就似似地好薄嘅pancake,比較煙靭同軟身。唔講咁多,即刻睇吓當晚我哋食咗啲咩~~當日我哋叫咗個Party set for 3/4, 一枝蘋果酒及Lobster pasta。蘋果酒酒精濃度4.5%,朋友們覺得似果汁🍹,都幾好飲嘅。而法國可麗餅來源地會用好似碗嘅杯飲酒,所以餐廳都係用碗仔飲酒🍻。Starters:Blinis煙三文魚整成玫瑰花形狀,中間夾住mascarpone cheese,用咗Galette餅做底。一啖食哂落肚,三文魚好香,鹹度適中,配合埋芝士同少少脆嘅薄餅,好食😋推介👌🏻Octopus carpaccio 薄切生八爪魚🐙

唔講咁多,即刻睇吓當晚我哋食咗啲咩~~

Starters:
Blinis

Octopus carpaccio
薄切生八爪魚🐙,再淋上橄欖油檸檬汁。真係好薄唔靭,個汁似加咗少少醋,但似熟嘅八瓜魚,生嘅應該透明啲?!我幾鍾意佢鹹鹹酸酸嘅汁,可以帶出八爪魚味。

Main:
Lobster salad
龍蝦沙律(呢個佢哋當前菜同starters一齊上枱)龍蝦肉好彈牙,全碟大約有8-10舊。沙律菜正常幾新鮮,蕃茄仔唔酸👍🏻,西柚仲好甜,沙律醋亦好好味。如果覺得太鹹,建議加埋餅底一齊食,由於中間有沙律汁浸到,餅會林咗,鍾意食脆嘅可以食邊位嘅餅底。

La Marin
白酒汁帶子蘑菇煙肉餅,白酒汁好creamy,配合餅底一齊食冇咁油膩同鹹,可平衡返忌廉質感帶膩口感😋。帶子比相片細粒,煎得夠香好食嘅。不過啲帶子似係想令呢款菜賣貴啲而加落去咁😂

Truffle pasta
黑松露扁意粉,上菜時超香,但食落有啲失望,好普通嘅意粉,冇咩驚喜,不過不失。

Lobster pasta
呢個龍蝦意粉係我特登加,因為網上評語唔錯,所以就叫咗。不過大為失望,首先龍蝦肉未及沙律個啲咁好食同多,而蕃茄汁亦好淡冇咩味,加上意粉唔掛汁,食落就更加失色,其實睇相都見到冇咩色…連埋加一成$200一碟嘅意粉,我唔建議🥱

Dessert:
La Defi
焦糖雪糕香蕉可麗餅,佢係拖肥焦糖,加埋香蕉及可麗餅可以中和甜度,鍾意甜食及焦糖嘅人一定鍾意❤️,推薦推薦!

La Sexy Suzette
芒果雪芭配檸檬醬橙酒可麗餅,首先揀佢因為佢有火睇😂,有show睇可以加分,另外佢係酸味可麗餅,同焦糖一齊食就可達到解膩做用。但唔知係咪因為燒到青檸皮嘅關係,部分醬係苦嫁🤮搞到其中一位朋友唔敢再食,建議可以刮走少少醬同加埋芒果雪芭一齊食,都幾好食嘅,但我會推薦焦糖多啲。
La Sexy Suzette

關於服務方面,鍾意佢哋上菜就返客人,先上starters, 等到你食哂/食到咁上下先上main, 最後再慢慢上甜品。當然你食得快都可以要求佢哋上快啲,但我就鍾意慢慢食,飲下嘢傾下偈咁。同埋斟水都好密,唔會懶懶行

最後餐廳環境同預期差唔多,因為入座時已有其他客人,不便拍照,網上有好多相大家可以參考下。座位唔會太窄,坐得都幾舒服,枱與枱之間亦唔會太逼,當晚餐廳得4-5枱客,所以好靜,好適合一班人慢慢傾住偈食。總括而言,推介大家一試,因為價錢合理而且質素不錯
$300 (Dinner)
  • La Marin
  • Blinis