2024-08-24
來一頓美味法國菜,今晚約了朋友去灣仔蘭杜街間法國小酒館,屬於法式家庭料理,充滿溫馨感覺,店員好細心介紹法式食物首先我們揀選了Bistrot Set 晚市套餐分別有頭盤、主菜、甜品及酒精類飲品今日有特價生蠔分別叫了四隻,size 都頗大隻,蠔肉質肥美結實,充滿層次,有濃濃海水礦物味,入口相當creamy 肥美,肉質爽脆,咸鮮的海水味,令味蕾留有回甘是日餐湯是磨姑湯,湯打得好濃密,加入奶油忌廉嘅棉滑,粒粒蘑菇湯內,另外附送小法包🥖, 麵包比想象中軟熟,加埋自制牛油棉幼更滋味法式田螺,入口是滿滿牛油香草,螺肉爽脆,用菠菜汁焗非常美味,旁邊脆脆麵包可以低油膩感阿根廷安格斯牛脊肉Medium 五成熟剛剛好, 肉質鮮嫩juicy , 外邊grill 得相當香脆,牛肉味香濃,相當軟腍, 配法式焗薯食相當合適,新鮮蘆筍味道鮮甜烤法式鵪鶉雖然細細隻,但肉質鮮嫩,肉味清甜,脂肪低,肉質厚實,味道不錯甜品方面火焰橙酒可麗餅 Crepe Suzette是店家名物, 甜蜜之選,Crepe 浸滿甜甜香燈酒,火焰燃點整個橙皮,燃燒的橙酒散髮出芬芳橙酒味,聞到焦糖香橙味的可麗餅Frozen StrawberRita
首先我們揀選了Bistrot Set 晚市套餐
分別有頭盤、主菜、甜品及酒精類飲品
阿根廷安格斯牛脊肉
烤法式鵪鶉
甜品方面
Frozen StrawberRita
用tequila 做base 加入橙酒及檸檬汁,充滿士多啤梨果蓉味道清甜,賣相粉紅泡泡適合少女打卡
Passion Mojito
White Rum 做base , 加入熱情果蓉及汽酒,味道清新怡人,口感清涼解渴適宜夏天感覺