2016-03-23
夜晚揸車去九龍城食最正宗嘅泰國菜,勁難泊車,最終泊左喺個好似惡霸駐場嘅停車場。原本去金泰最原本個間店但太full就叫我地去左都係一樣嘅分店,行過隔離only. 首先嗌左飛天炒通菜 Li碟好快就上,通菜條條都好翠綠,炒起勁好味勁有鑊氣,連埋d蒜粒一齊食好正!泰式冬蔭公(大) 好creamy嘅湯,入面有好多隻蝦,無數幾多隻總知不左四碗食極仲有蝦。好多材料喺湯裡面全部都係我喺泰國旅行玩過cooking class見過嘅香茅呀個d~而且辣味好足,亦不是tourist spicy, 係接受到嘅辣,好味!蒜蓉包 Li個一碟五件嘅蒜蓉包嘅filling絕不是齋蒜蓉撻一pat咁簡單,係蒜蓉撈重牛油好均勻地搽喺橫接面,然後喺佢地個類似炭爐上面每面烤出黎,陣陣牛油香再加上一粒粒蒜粒嘅finger bite成為左好好好開胃嘅餐前小食。Pad Thai 我地嗌Pad Thai時她呆了!因為我唔知個正確中文係咩,原來係泰式炒金邊粉。喺泰國多數好窮嘅屋企以Pad Thai做主菜,因佢容易準備d材料夠簡單,我最鐘意li個,唔辣的,有爽爽芽菜,小小炒蛋,咩料都加小小,夠
首先嗌左飛天炒通菜
泰式冬蔭公(大)
蒜蓉包
Pad Thai
我地嗌Pad Thai時她呆了!因為我唔知個正確中文係咩,原來係泰式炒金邊粉。喺泰國多數好窮嘅屋企以Pad Thai做主菜,因佢容易準備d材料夠簡單,我最鐘意li個,唔辣的,有爽爽芽菜,小小炒蛋,咩料都加小小,夠簡單味美。
串燒牛,豬頸肉,雞肝,雞腎
除左要一讚d肉係如此嘅tender之外,個點嘅汁都好好味,明顯選料同yip肉方面嘅工作一啲都無馬虎。
紅咖哩雞肉炒飯
個飯好似無咩紅咖哩feel,好似普通炒飯,勝在雞肉新鮮,咖哩重小小會令整個飯加分。
今晚都係食下d家常菜,簡簡單單叫幾個餸大家share 真滿足,因為上菜夠快有效率,我地最終只須泊一個鐘車咋!