2021-05-13 332 views
疫情間在家煮得多,每日放工返歸仲要洗洗切切,實在有d攰,咁岩今日男友放假,決定一齊外出晚膳,當係chill下。係OpenRice上碌碌碌,搵左兩間泰菜睇落唔錯,最後揀左呢間新泰。店舖位置好易搵到就係地鐵站附近,搭車時順便網上預約埋,去到唔洗等即刻有位。大門口有兩排坐椅就算要等都唔怕有得坐,另外仲有架篤篤做擺設可以比人影下相打下卡都幾特別,樓梯間又有棵椰子樹,夠曬泰國特式呀!🤩🛺🌴好啦泰國之旅正式出發🙌🏻 沿住樓梯落去地庫就係餐廳座位,侍應帶我地去到最入邊既大廂房內就座,沿途不禁驚訝原來餐廳都好大下,四周既裝潢或燈光都富有泰國味道之餘又非常雅緻。由於空間大唔會同其他食客坐得太近,冷氣又夠,所以坐落好舒服😌 睇睇menu菜式好多選擇,唔驚會食到悶,野飲方面照顧到唔同食客既需要,特飲、椰青、draught beer、cocktail、whisky、紅白酒...一應俱備,岩曬好杯中物既人係度開餐,真係泰正本來諗住開枝酒飲既,點左6樣野但係食完兩三道已經有d飽啦,份量果然好足最後仲要叫多兩款甜品,飽到食唔曬要打包d走唯有下次先再開酒啦等我呀我地一定會再離嫁水準之作👍🏻除左泰式醬仲有個杧果醬好好味

最後仲要叫多兩款甜品,飽到食唔曬要打包d走
唯有下次先再開酒啦
等我呀我地一定會再離嫁

併盤

水準之作👍🏻除左泰式醬仲有個杧果醬好好味😋

泰珍珠椰菜苗炒香菇

南瓜焗咖喱海鮮

賣相好👍🏻有蝦、魷魚、青口、魚柳,咖哩汁略嫌甜了點,而魚柳略嫌咸了點是扣分位,另外點了印度酥餅配食的,非常酥脆好食,可惜忘了影相

蕉葉烤盲曹

開頭以為係純烤魚加兩塊蕉葉墊底,點知原來係蕉葉包住成條魚咁
魚肉滑身,上面既香草醃料就食唔出係咩野啦,但係就好好食同條魚又幾夾

鐵板蠔仔炒蛋

肥美既芽菜底,蠔仔蛋熟度恰到好處,香氣飄飄

千層糕

熱辣辣好煙韌,不過一舊起兩舊止,再食就好甜啦

椰汁木薯

Um.....超級甜,岩曬嗜甜人士,底部係糖漿,木薯口感有點硬,另外點解與menu圖片不符既🤔

2021-05-12
Type of Meal