2018-07-10 756 views
老婆生日,想帶佢去一間有情調既餐廳同佢慶祝,物色左一輪,最終選擇左位於亞太中心既《Manhattan Grill & Bar》,食完飯仲可以去旁邊某大商場睇波,支持愛隊內部光線較昏暗,坐位寬敞,啖心一流半開放既廚房好整潔同事設有吸煙區,要一路食飯一路呼吸既朋友都無有怕生蠔係我老婆至愛,都未諗食咩,佢望住個生蠔List已經急不及待叫左2隻Gillardeau不愧為生蠔既頂點,肉身肥美,肉質鮮甜嫰滑,陣陣既海水味慢慢滲出,味道層次豐富。有個夾好左檸檬既夾,要檸檬汁都唔知怕整污糟,體貼加分《蒜蓉炒雜菌》多款唔同種類既菇,加蒜蓉炒熟,口感豐富,簡單又好味《蒜蓉煙肉炒法邊豆》法邊豆感覺就好似四季豆,不過更爽脆。蒜味很濃,加上微微煙肉香味,好惹味,我真係想叫碗白飯《澳洲藍糟魚》魚皮煎到好脆,咬落有聲架魚肉肉質較為結實,魚既鮮味頗突出。最驚喜既係薯蓉,係用薯仔壓成,仲食到一粒粒既薯肉,已且混合左黑松露,高貴之餘非常好味《 威靈頓牛柳》輕輕煎過既牛柳,再用蘇皮包住焗脆,切開果下牛肉香味四溢,口水直流了。顏色同樣吸引,真正色香味俱全。蘇皮入面除除包住牛柳外,仲有一D波菜容同菇粒。配料同蘇皮吸收晒D牛味,

內部光線較昏暗,坐位寬敞,啖心一流

半開放既廚房好整潔

同事設有吸煙區,要一路食飯一路呼吸既朋友都無有怕

有個夾好左檸檬既夾,要檸檬汁都唔知怕整污糟,體貼加分

《蒜蓉炒雜菌》
多款唔同種類既菇,加蒜蓉炒熟,口感豐富,簡單又好味

《蒜蓉煙肉炒法邊豆》
法邊豆感覺就好似四季豆,不過更爽脆。
蒜味很濃,加上微微煙肉香味,好惹味,我真係想叫碗白飯

《澳洲藍糟魚》
魚皮煎到好脆,咬落有聲架

魚肉肉質較為結實,魚既鮮味頗突出。

威靈頓牛柳

《 威靈頓牛柳》

顏色同樣吸引,真正色香味俱全。
蘇皮入面除除包住牛柳外,仲有一D波菜容同菇粒。配料同蘇皮吸收晒D牛味,已經好好食,可想而知個牛將更加出色

牛肉好軟稔,肉味很濃,肉汁好充沛,仲有微微既黑椒味,真係好好食

跟餐會有一碗沙律菜,老婆果碗混紅梅汁,我果碗係黑醋,相信係因應主菜落唔同既Sauce

享受甜品係西餐不可劃缺既環節

《法式蛋白紅莓撻》
很精緻既擺設,表層蛋白烤得微焦,感覺好似鬆孚尼,入面係紅莓蓉,食落酸酸甜甜

撻皮鬆脆,整體很好

《心太軟配雲尼拿雪糕》
心太軟做到外脆內軟既感覺,入面有好多濃郁既朱古力醬,配埋雲榚一齊放入口,2樣甜品混合果刻,感覺就係幸福

<chocolate banana>
杯邊有D朱古力醬,之後倒入幼滑既香蕉奶昔,第一啖充滿蕉味,慢慢朱古力醬融入奶昔。

老婆好滿意呢一餐,食完就去睇波Lu

P.S. 服務員態度非常之好,每次行埋枱時都面帶笑容的

$500 (Dinner)
威靈頓牛柳