2021-05-17 209 views
今日去屯門探個朋友 佢帶我去食咗一間頗有特色嘅餐廳「鮮魚湯」餐牌嘅食物主要係圍繞魚類 蒸魚/煎魚/魚湯/魚煲/小菜!!! 好多種唔同烹調魚嘅食法 有椒鹽,有麻辣,亦有湯品,粉麵飯等配搭。 當然除咗魚嘅食物款式之外亦都有其他選擇 例如咖哩,三文治,常餐... 選擇不但多元化 價錢仲好合理 非常親民難怪晚市時段座無虛席 小店有室內及室內座位提供 氣氛相當熱鬧椒鹽白飯魚$75 見每枱都有點這道小菜 我都決定要叫一客來試試 賣相非常之吸引 椒鹽的做法相當惹味 炸蒜香味撲鼻 條條白飯魚都好大條好肥美 而且炸得乾身香脆 真係連骨都食埋凡叫一個晚飯小菜都會同送鮮魚湯一碗 奶白色的魚湯 用多種鮮魚淆製而成 味道相當濃郁 蒸魚系列 豉汁蒸黃立倉$70 平時好怕食好大條嘅魚 越大條魚肉就越嚡 這條黃立倉體型剛好 適合一至兩人享用 肉質非常細嫩 魚皮帶有魚脂香味 另加咗大量薑片及香蔥去除魚肉腥味 用蒜頭豆豉蒸嘅方法烹調 越食越開胃蟹子墨魚燒$40 墨魚滑中加入粒粒蟹子 彈牙中帶點咬口 層次感十足 另外墨魚滑好新鮮 味道好鮮甜 燒到兩邊金黃香脆 伴泰式辣醬 是一道不錯的小吃法蘭西芝士流心西多士$35 雖然夜晚

法蘭西芝士流心西多士$35 雖然夜晚食西多士有啲奇怪 但係呢個西多士真係好特別 絕對冇後悔點了單 把傳統的花生醬餡料換作芝士及火腿 芝士熱熔後形成流心效果 還帶有火腿的鹹香 非常邪惡