每到LUNCH都好令我頭痛😫,一黎四圍都多人、等位又耐,二黎價錢唔平。由於12月洗多左,今個月要回一回氣,所以係Budget有限既情況下,就揀左呢間茶餐廳呢度除左有每日精選午餐之外,另外仲有全日套餐既焗飯/麵、常餐、粉麵餐、拉麵、港式扒餐、台式燥肉等,選擇多總有一款岩心水,價錢由$35~$50,灣仔合理價朋友點左個最多人點既至尊海南雞飯 $48+2轉凍飲 我就點左個超級三色焗飯(鮮茄豬扒+葡式西蘭花+白汁雞扒) $49超級三色焗飯(鮮茄豬扒+葡式西蘭花+白汁雞扒) $49雖然係焗飯,但其實只係等左5分鐘左右就上枱,芝士已經上左少少色同拉到絲😍飯底係黃油炒飯底,飯炒得岩岩好,一粒粒有咬口三色汁入面最好味係白汁😋,用我中意既磨菇忌廉汁煮成,所以忌廉味重D,有別於其他茶餐廳用既無味忌廉汁葡式西蘭花煮到好淋,無哂蔬菜應有既爽脆,葡汁味亦夠,只係看到,吃不到😑鮮茄汁食落似真蕃茄煮成,偏酸;不過雞扒就唔太好食,雞腥味重且鞋….😣仲有個缺點係汁太少,撈唔到飯至尊海南雞飯 $48好既海南雞係浸熟左之後,就要即浸冰水  等D雞皮更彈牙,同埋要有”雞啫喱”而呢度個海南雞就有唔少”雞啫喱”~~雞皮好好味呀!

總有一款岩心水,價錢由$35~$50,灣仔合理價

朋友點左個最多人點既至尊海南雞飯 $48+2轉凍飲

超級三色焗飯(鮮茄豬扒+葡式西蘭花+白汁雞扒) $49
超級三色焗飯

超級三色焗飯

飯底係黃油炒飯底,飯炒得岩岩好,一粒粒有咬口

仲有個缺點係汁太少,撈唔到飯

至尊海南雞飯 $48
至尊海南雞飯

而呢度個海南雞就有唔少”雞啫喱”~~雞皮好好味呀!!
雞肉滑身又好有雞味,而且係少骨版,唔駛怕食到好”呢hea”  讚!!
雞件分量都唔少架

至尊海南雞飯

黃油飯有淡淡薑味,味道唔錯,飯粒亦有咬口,一粒粒。不過就油份較重,朋友食完話好滯
至於雞汁醬個味就調得麻麻地,同D雞唔MATCH,唔點反而更好

雖然係LUNCH TIME,但唔駛等位就入得座,加上上餐好快,價錢OK,款式多,下次諗唔到食乜都可以繼續黎幫襯!!
2018-01-04
$50 (Lunch)