2021-06-25
海港城嘅優惠卷月尾到期,所以星期日就出咗去睇吓有冇嘢買,同埋食個午餐。我同朋友揀咗去位於港威商場地下嘅「Espresso Alchemy」,幸好過咗食晏時間,唔使等位就入得✌🏻。呢度採用半自助模式,堂食嘅客人先入座,然後慢慢睇餐牌,再自行去收銀處落單🧾。留意返,餐廳分開咗兩邊㗎,座位區同廚房係打對面舖位的。店內有唔少座位,個人認為兩個人靠窗邊坐會比較舒服🪟,因為可以自成一角。餐廳嘅食物選擇比預期中多🍽,佢並唔單止得咖啡飲,而且仲有提供埋沙律、意粉、意大利飯、三文治、漢堡包以及全日早餐等。虎蝦車厘茄意大利飯($128),意大利飯有幾款口味,我估計蕃茄嗰款會惹味啲🍅,所以揀咗佢,出到嚟亦冇令我失望。意大利飯好夠味,當中加入咗車厘茄、蘿蔔條、洋蔥粒同芝士碎,整體唔會太酸。🍚飯本身嘅口感都唔錯,幾有咬口。至於虎蝦就有三隻,去咗殼食得方便,兼且煎得幾香🦐。青醬雞排沙律($79),🥗呢道菜嘅份量比想像中多好多,雞排同沙律菜同樣多,所以女仔食佢一定夠飽肚。🐔雞排應該係用上雞胸,肉身呈雪白色,排列整齊。雞排肉質唔嚡,圓形一片片嘅外圍用咗青醬調味,所以食落唔清淡。沙律菜新鮮爽脆,醬汁似係用咗檸檬醋,無黑
Iced Mint Chocolate($52),餐廳主打咖啡☕️,同時亦有製作酒精類嘅特調,但就唔太啱我口味,反而凍薄荷朱古力比較吸引到我🍫。佢出奇地好好飲喎,味道好濃郁、唔膩,薄荷味恰到好處,唯一唔滿意就係太細杯囉,好味更覺唔夠喉呢😛。
總括嚟講,依餐簡單輕食午餐唔錯,食物味道幾有水準,價錢就中矩中舉啦,喺海港城都不能要求太多🙈。除咗食嘢之外,呢度仲係一個好適合打卡嘅地方啊!