2014-03-19 1674 views
約朋友食飯,決定食餐好的,最緊要食物新鮮好食。結果撞入左呢間係大角咀街角既小店,好似係D雜誌見過介紹,標榜新鮮及經自家活化既海產,我同朋友都鍾意試新野,啱哂。因為無訂位所以係街等左一陣。餐廳細細的,是半露天式,有幾個位係坐Counter的(高腳櫈),因為少位,所以有訂位會較好;食客係直接見到大廚煮野,大廚又會介紹下即日有的新鮮食材,幾有親切感。Order時,大廚問我地有咩吾食,跟住由佢發板-->即omakase,吾知會食mud,好玩! 先來:第一次食生既Cherry Stone,好鮮吾猩好大隻!跟住係韓式醬油生蟹!係香港少食生蟹,因為要蟹好新鮮及乾淨先吾會出事,蟹一死好易出蟲,所以對上一次食生蟹是在日本既蟹道場;而我十年前係某出名貴的京滬菜飯店食完醉蟹後第二日要睇急症,可想而知,生蟹既風險較一般其他刺身高。呢度既生蟹如圖所見,是爆膏的,膏既顏色好靚,睇得出既新鮮! 店主話是自家浸製,而D蟹在店主自家工場的過濾系統活養過一陣子,所以泥蟹的污穢物及泥味都無哂。蟹膏好鮮甜,而蟹肉非常甜,好好味,大滿足。Baby Blue Mussel ; 通常Buffet 既青口都好老,我本身怕難消
先來:
Cherry Stone Sashimi
第一次食生既Cherry Stone,好鮮吾猩好大隻!
韓式醬油生蟹
Baby Blue Mussel
Baby Blue Mussel ; 通常Buffet 既青口都好老,我本身怕難消化既食物,所以青口通常吾係我會主動要食既野; 但呢度D baby mussel好嫩,一碗好多,食極都有!
鹽焗蟹
再來一道鹽焗蟹;跟生蟹有不同風味,個人較喜歡生蟹,因少見少食;鹽焗蟹D膏好甘甜,令我有食大閘蟹Feel!但焗蟹蟹肉有點乾身,變成膏是精華所在。
Crab cake
間場既Crab Cake, bite-sized, 可口!
韓風海鮮湯
最後結尾的是韓風海鮮湯,內有大量海鮮(青口,蜆,蟹肉),翠玉瓜,雜菜等,少少辣; 為豐富晚餐劃上完美句號。

總括來說,看得出店主放了很多心機係食材之上,食物吃得出鮮味, 所以雖然價錢並不便宜,但絕對物有所值。
Waiting Time
20 Minutes (Dine In)
$500 (Dinner)
Cherry Stone Sashimi
韓式醬油生蟹