話說今日同朋友慶祝生日,朋友一向都鐘意食海鮮,但普通炒餸又無乜特別,諗左好耐都唔知食乜好。偶然之間上網見到呢間主打海鮮蒸氣鍋嘅小漁港,有趣嘅係,佢嘅蒸氣係玩omakase! 即係廚師發辦呀,夠晒驚喜又方便,唔洗諗呀嘛。當日好彩book左位,閒日現場都好full,walkin 都唔知有無位呀。入到去就當然直接叫個是日廚師精選套餐啦,$298一位 包兩款刺身,八款時令海鮮,仲有個主食,睇到都覺得抵。咁岩老闆過黎招呼,傾開計知朋友係海鮮痴,又咁岩生日,就推介左美國小蜜蜂龍蝦刺身,話又大隻又好食,仲要價錢超值咁話。平時食一食龍蝦刺身,無$500以上都唔洗諗,呢隻美國小蜜蜂龍蝦刺身只係$298,仲要生猛係到跳,聽到價錢即刻唔諗啦,要埋佢,生日食豪d!首先上枱,當然係呢隻龍蝦刺身啦,唔好講笑,一黎到真係嚇左跳,無諗過咁大隻!岩岩上枱d龍蝦腳仲郁架,非常新鮮。龍蝦刺身肉質彈牙爽口,切到一粒粒,非常易食。而且味道略帶微微檸檬清香,相信師傅係個面滴左少少檸檬汁,令龍蝦鮮味更加突出。$298 有呢個咁高嘅質素,仲要新鮮即劏,相信外面都難食到。老闆推介果然無錯,朋友一路食一路大讚,食得非常滿足。食完龍蝦刺身
話說今日同朋友慶祝生日
,有趣嘅係,佢嘅蒸氣係玩omakase!
 即係廚師發辦呀,夠晒驚喜又方便
,唔洗諗呀嘛。

當日好彩book左位

小蜜蜂龍蝦刺身

,話又大隻又好食,仲要價錢超值咁話
,仲要生猛係到跳,聽到價錢即刻唔諗啦,要埋佢,生日食豪d!

小蜜蜂龍蝦刺身

首先上枱,當然係呢隻龍蝦刺身
,相信師傅係個面滴左少少檸檬汁,令龍蝦鮮味更加突出

小蜜蜂龍蝦頭
小蜜蜂龍蝦頭

食完龍蝦刺身之後,就係今日戲肉海鮮蒸氣鍋!不過蒸海鮮之前,都要煮個粥底先。我地因為叫左龍蝦,所以食完刺身就放個蝦頭落去煲粥,唔好浪費!

瀨尿蝦

準備好個粥底,終於可以正式蒸海鮮。第一樣登場嘅係瀨尿蝦!! 瀨尿蝦非常巨型
,長度有手掌咁長身,肉質幾結實,略帶咸香,食落有蝦肉嘅甜
。完全不調味都能夠食到海鮮嘅鮮,證明用料新鮮。我地一開始都唔知點開隻瀨尿蝦,最後老闆教我地中間剪開,成功原條拆肉
,非常開心。
貝殻三寶 (馬刀貝、番薯貝同聖子仔)

之後呢我地蒸左貝殻三寶,今日三寶係馬刀貝、番薯貝同聖子仔。馬刀貝同番薯貝,我會認為係做出應有水準,有新鮮海鮮個陣咸水嘅鮮味,食落唔會老,肉質嫩身易咬。
聖子仔

而個聖子仔就超班嘅
,平時食聖子最怕老同難咬。呢個細細條一啖食晒,非常鮮甜
,肉質爽口,令你對聖子完全改觀,原來聖子唔調味都可以咁好食,驚喜十足

草蝦、鮑魚同扇貝

接住就蒸左草蝦、鮑魚同扇貝。草蝦肉質結實,蝦頭略帶蝦膏,食落爽口蝦味濃
。鮑魚係朋友非常滿意嘅海鮮之一,大大隻吉起食,肉質夠實彈牙,但一d都唔韌,鮮味湧出
。至於扇貝用上蒜蓉蒸,粉絲蒸到有少少乾身,但吸晒d味,又好惹味

黃花魚

然後係食黃花魚,呢條魚重心推介
,一試難忘。我諗係出面叫蒸魚都無可能食到咁滑身!魚嘅熟度非常岩火候,食落帶咸香
,味似用鹽先醃過,風乾再拎黎蒸。魚肉細緻嫩滑
,但唔會濕身,更能突顯魚嘅油香
,看似平凡嘅魚,非常不平凡!
重皮蟹

仲未完呀,仲有蟹!而且非常好彩,兩隻都係重皮蟹
,係硬殼下面仲有層軟殼,非常好味。蟹肉鮮甜呢d就必然嘅事,但蟹膏可以咁多就認真難得,蟹膏味非常濃郁,啖啖都食到膏
,真係食膏都食到好滿足!
農家四寶同蟲草花蒸雞烏冬底

食到呢到,其實都飽左7成,不過主食依家開始!農家四寶同蟲草花蒸雞烏冬底。農家四寶包括絲瓜、翠玉瓜、粟米同南瓜,味道就唔算太大驚喜,不過食得多海鮮都要食d菜。個細細粒嘅日本小蕃薯先係靈魂
,食完菜食一粒,甜到入心
,畫龍點睛咁。 至於個蟲草花蒸雞烏冬底,烏冬盡吸雞嘅精華,有d油都係咁話,非常滋味
!而且雞都嫩滑,少少飽都忍唔到口食多兩舊。
小蜜蜂龍蝦頭粥

黎到壓軸好戲,龍蝦頭粥
!粥本身已吸收左之前海鮮嘅精華,再加上龍蝦頭嘅膏同殻一齊煲,可以話全晚精華所在
!粥底煲得非常綿,細緻軟滑,從粥底顏色都可以睇到有幾濃郁
,雖然一d調味都無落,但味道真係so rich so good,呢個粥係用時間去換來嘅美好
,亦為呢餐畫上完美句號。

朋友同我都一致認為,呢個餐非常超值同抵食
,海鮮新鮮唔在講,份量亦非常足,我地食左成3個鐘先食完,保證食到滿載而歸,真係好滿足!
2018-09-12
$500 (Dinner)
Celebration
Birthday
瀨尿蝦
貝殻三寶 (馬刀貝、番薯貝同聖子仔)
聖子仔
草蝦、鮑魚同扇貝