《KAKU - 土瓜灣》近排誤打誤撞去咗一間位於土瓜灣啟岸嘅日式西餐廳,餐廳嘅裝修同埋格局都好豪華,另外仲有大大塊落地玻璃喺入面吧位位置,夜晚過嚟飲酒情調應該好唔錯😉不過今次我同朋友係因為傾公事過嚟呢邊食飯,所以環境清幽都好緊要,飲番杯嘢傾吓偈,到咁上下時間又可以叫佢哋嘅主食,可以一氣呵成又飲又食🤣今次我哋叫咗佢哋嘅晚市套餐,因為餐廳而家做緊套餐75折優惠,人均四百零蚊左右就可以食到五個courses,有齊沙律、餐包、前菜、主食同埋甜品,基本上大男人去到都絕對食得飽由於我哋兩個人嘅關係,所以我哋叫咗兩個套餐然後share食,好欣賞佢個自家製嘅意大利芝士香草麵包,配埋餐廳自己調配嘅香草牛油一齊食十分香口😋餐湯方面,今次餐廳提供左南瓜湯,質地綿密香甜,用嚟點麵包都係不錯嘅選擇😉而個沙律都落足心機架,啲沙律菜食落新鮮,上面仲好抌本落咗藜麥呢啲需要心機處理嘅食材,坊間比較少餐廳會咁花心機喺個套餐嘅沙律度,所以我都幾Impressed 💁🏻‍♀️前菜 - 龍蝦汁香煎北海道帶子本身淨帶子都已經好有鮮味,加埋龍蝦汁後味道就更加之香濃😎帶子食落新鮮彈牙,上面再落左啲魚子醬提味,成件事好有層次之餘仲好開胃
《KAKU - 土瓜灣》
💁🏻‍♀️前菜 - 龍蝦汁香煎北海道帶子
本身淨帶子都已經好有鮮味,加埋龍蝦汁後味道就更加之香濃😎帶子食落新鮮彈牙,上面再落左啲魚子醬提味,成件事好有層次之餘仲好開胃🤤

💁🏻‍♀️主菜
特盛海鮮釜飯
呢個飯既份量好多,極度懷疑兩個人都未必食得曬成個飯🥹上面有帶子、海膽、三文魚籽、大蝦等海鮮🦞個飯底仲係用龍蝦汁去炆煮,所以成個飯底都係好香濃既龍蝦味😋熱辣辣幾好食架

照燒白鱈魚🐟
甜甜地既照燒汁,同好軟滑既白鱈魚柳本身味道就好夾,伴碟仲有一啲爽脆既瓜片同牛蒡,脆口清爽有助解油膩,都幾唔錯架

💁🏻‍♀️甜品 - 朱古力蛋糕/粟米蛋糕
朱古力蛋糕正常應該食得多,但係粟米蛋糕真係第一次試😉佢嘅味道有啲似忌廉粟米湯嗰種香滑,入面仲有啲白朱古力碎同埋餅碎做嘅餅底,個粟米mousse creamy 得黎又唔會太甜,而如果鍾意食朱古力的話,我會推薦嗰個朱古力蛋糕,蛋糕上面放滿左朱古力粒,食得出係黑朱古力黎,而個蛋糕質地濕潤,容易入口又唔乾身💁🏻‍♀️如果有朋友一齊的話不妨每人叫一款share試吓囉
2023-09-21