2023-02-06
餐廳:July Coffee & Co. (深井)地址:深井深井村92號地舖趁住假期由荃灣西行個幾兩個鐘入去深井,沿住荃灣海濱走廊經過青山公路汀九段一直行,遠眺汀九橋同幾個泳灘泳灘🏖,確實喺幾悠閒寫意深井除咗出名食燒鵝之外,原來嘉頓有限公司同嘉頓展覽館都喺呢度,而香港有唔少老闆都喺因為鍾意咖啡而開Cafe,入到嚟我就專程搵咗呢間深井為數唔多嘅Cafe——July Coffee & Co. @julycoffeeco 食午餐Cafe開咗接近3年,以日式柔和色系——白色、灰色同木元素去裝修成間Cafe,簡約而舒適,Cafe提供唔少特色主食,例如慢煮藜麥飯同女巫湯義麵,另外近期亦有提供3款創意咖啡☕️:椰汁咖啡、西西里檸檬咖啡、冬季限定嘅吉普賽女王,吸引唔少人過嚟一試佢哋嘅獨特美食✝️松葉蟹肉明太子義大利麵 $90將松葉蟹肉碎拆出嚟,連埋明太子同香草等香料一齊加入義大利麵當中,食落除咗有一絲絲蟹肉香同蟹肉質感之外🦀,明太子唔會太濃味而搶奪咗其他材料嘅味道,微微鹹香同辛辣口味令義大利麵嘅味道大大提升,同時間唔會好油膩😋✝️雜莓窩夫配吉士 $78將窩夫切成四等份嘅三角形,淨係擺盤賣相已經非常吸引😍,底
地址:深井深井村92號地舖
Cafe開咗接近3年,以日式柔和色系——白色、灰色同木元素去裝修成間Cafe, 簡約而舒適,Cafe提供唔少特色主食,例如慢煮藜麥飯同女巫湯義麵,另外近期亦有提供3款創意咖啡☕️:椰汁咖啡、西西里檸檬咖啡、冬季限定嘅吉普賽女王,吸引唔少人過嚟一試佢哋嘅獨特美食
✝️松葉蟹肉明太子義大利麵 $90
將松葉蟹肉碎拆出嚟,連埋明太子同香草等香料一齊加入義大利麵當中, 食落除咗有一絲絲蟹肉香同蟹肉質感之外🦀,明太子唔會太濃味而搶奪咗其他材料嘅味道, 微微鹹香同辛辣口味令義大利麵嘅味道大大提升,同時間唔會好油膩😋
✝️雜莓窩夫配吉士 $78
將窩夫切成四等份嘅三角形,淨係擺盤賣相已經非常吸引😍, 底下放咗吉士醬,旁邊仲有士多啤梨同埋藍莓做裝飾襯托🍓🫐,中和咗食 甜品嘅油膩感同減少罪惡感🤪。 窩夫熱壓成外脆內煙韌🧇,加上楓糖漿一齊食仲增加咗一絲絲甜蜜滋味🍯,無論打卡定喺作為飯後 甜品都一樣咁正🥰
跟餐叫飲品有優惠,加$15叫咗杯原價$36嘅Latte,仲可以免費轉脫脂奶,多個健康選擇👍, 另外叫咗個Espresso Combo($40),有一Shot Espresso同一杯8oz嘅Latte,呢度嘅Latte奶味較重,飲落香醇幼滑,而July Coffee & Co. 所用嘅咖啡豆喺自家烘焙嘅,喺外面就搵唔到呢種獨有嘅味道喇🤓