2008-03-27 6 views
受苦節崇拜之前只係匆匆的吃了小小野, 崇拜之後一班頌揚人來了這裡晚餐. 好久沒有來了, 雖然知道評語都係幾一面倒的差, 也想再試一次, 反正是晚應該吃得清一點, 叫飽點吃吃也正路.坐了係樓下的位置, 夜深了, 人客還不少. 環境算不錯的, 10個人坐係張大臺, 不會逼狹的.正式酸辣湯$58: 喉嚨要休息, 沒有試了, 但係大家都覺得比較酸, 就沒有辣的感覺. 不過姊妹P同弟兄M最後都係吃完一碗又一碗的.三絲粉皮$40: 7分, 比平日吃開的雞絲粉皮多了兩絲, 味道層次豐富了點, 加上都幾多麻醬的粉皮, 吃下吃下也好開胃, 不過粉皮不夠爽.鮮肉窩貼$24: 沒有吃了.肉絲兩面黃$46: 0分, 完全不行的一道菜色, 兩面黃係做不到那個特質, 應該脆的麵條基本上係不脆的, 另一方面濕的就好濕, 杰杰的, 相當難吃.招牌東坡肉(配蝴蝶包) $62: 6分, 吃了兩件, 第一件還算做到肥同瘦一起的層次, 第二件就大部份都係瘦的部份, 仲係幾難咬得開的, 底下個汁也不太入味. 姊妹們對於肥肉也不敢吃太多, 但不知是否小弟眼化, 新抱仔好像係成件擺入口, 真係堅, 怪不得你跑3000快過我了.素鵝

鮮肉窩貼$24: 沒有吃了.

素鵝$42: 也沒有吃, 但係$42一碟, 不便宜呢.

雞燴麵$34: 6分, 頌揚的大會指定菜色, 這裡的唔係嫩雞燴麵, 即係唔夠嫩? 其實這裡的麵條不太彈牙, 個湯底味道一般, 喝了兩口也算了.

馬拉盞菠菜$42: 6分, 炒得無乜火氣, 不過加上馬拉盞的菠菜, 都幾特別的.

蘇式鮮肉小籠包$24: 7分, 點解叫蘇式? 蘇州的? 這裡的招牌應該係蟹粉的, 但係不想吃得太貴, 就要了個平一點的. 湯汁不算很多, 皮都薄的, 不是第一的小籠包, 但也算不錯了.

王家沙牛肉餅$24: 也沒有吃到, 不過大家的評語係皮太厚, 一般的.

碧綠素菜包$16: 6分, 隻包都幾鬆化的, 不過入面的菜係粒粒狀的, 口感一般, 味道係偏淡.

蜜汁火方(配蝴蝶包) $78: 6分, 火方基本上又係好難去咬開的, 肉實實的, 不過蓮子係好甜的, 個汁蜜味濃郁, 還可以.

蘿蔔絲酥餅$21: 又係無試, 但係大家的興趣不大.

黑洋酥湯丸$15: 6分, 其實即係芝麻湯丸, 湯丸口感一般, 芝麻不算太甜, 普通.

香蕉豆沙窩餅$30: 也不敢吃, 但口碑好像幾好.

椰香蜂糕$20: 要了個新的甜品, 椰子味道係淡淡的, 蜂蜜味道幾足, 喜愛蜂蜜的小弟都滿意, 件糕都鬆化, 但係兩種味道係不太匹配, 出來的配搭效果一般.

總結整體食物水準不算很好, 部份都滿意的, 不過再來的意欲應該無乜了