2020-09-12
深水埗呢幾年嚟愈開愈多文青cafe同型格食肆,今日終於同朋友去行下,係冇得去旅行下,去下啲平時少去嘅地區,當係有一個小小嘅getaway 都幾好!我哋星期六中午左右去到大南街一帶,由於weekend 都預咗會多人排隊,所以一早已經搵定幾間想試嘅, 邊間少人啲就食邊間。我哋快行咗一轉,發現好多食肆都已經出現人龍,最後決定企定定係有2層同埋望落最多座位嘅Nomad 到等,好好彩等咗30分鐘就有位啦!Nomad裝修型格,好岩weekend去relax下,食物質素一般,唔算特別出色,咖啡就唔錯,水準以上。由於太多人等候,用餐限時90分鐘,未必可以好relax好chill咁慢慢傾同食。不過90分鐘都絕對夠時間,唔會食得好趕!食物蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條🙂鰻魚好大份,加埋燒汁都幾好味,正常水平😔青檸鹽薯條冇青檸味,似普通薯條,同埋唔算太熱,有好大改善空間海膽忌廉汁蟹肉意大利飯🙂意大利飯軟硬適中,個sauce 夠濃味,食落都幾夾,不過個sauce就似龍蝦湯多啲,有少少海膽味,另外完全食唔到蟹肉😱飲品☕️Flat White😋咖啡味濃,豆香重,落口都好滑☕️Espresso Tonic 😋tonic 加
食物
蒲燒鰻魚漢堡配青檸鹽薯條
🙂鰻魚好大份,加埋燒汁都幾好味,正常水平
海膽忌廉汁蟹肉意大利飯
飲品
☕️Flat White
😋咖啡味濃,豆香重,落口都好滑
☕️Espresso Tonic
😋tonic 加 espresso 好清新,絕配,岩晒夏天飲
Nomad店內環境舒適,推介平日人少少嘅時間去飲杯咖啡,Chill 一chill下,好好放空一下!