一連幾日假期,相約幾個朋友去左唔同嘅餐廳聚個舊,來個「假期」聚會!個個都返上去消費,而家去到邊都覺得食肆商店人流少了很多,朋友推介我一間主打西日料理嘅餐廳,因為佢話個度嘅環境真係幾舒服,都有一兩個打卡位,最緊要嘢食都唔錯,咁就比佢發板啦。未入餐廳,已經見到木色系自然風的裝潢,綴以天藍色的擺設,半開放式的店面充滿日光,餐廳日系和風設計,舒適休閒,令人恍如置身日本。以油畫和針織品組成充滿藝術氣息的Art Corner。餐牌食物都係圍繞Fusion菜式。◼️特色嘢飲 Bleu Bliss呢杯特飲係餐廳介紹,結合咗Blue Caracas (一款藍色嘅橙酒)、香草雪糕同牛奶調配而成嘅特飲,望落去有款好靚嘅藍色調,兼具清爽同奶香嘅口感飲落好舒服,熱辣辣嘅天氣嚟講絕對係消暑良品!◼️幸圓海鮮丼海鮮丼上舖咗滿滿嘅新鮮海鮮,包括「三文魚、油甘魚、海膽、赤身帶子、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、吞拿魚腩蓉、蟹籽同三文魚籽」。每款刺身一片片咁擺喺丼飯上面,仲有隻蝦頭豎喺中間,賣相好好!服務員話刺身日日返貨,部份魚生如吞拿魚是飛機貨,所以肉質新鮮魚油豐富呢。食之前較好碟Wasabi豉油,一啖一啖咁口感好豐富,中意食魚

以油畫和針織品組成充滿藝術氣息的Art Corner。

餐牌食物都係圍繞Fusion菜式。

◼️特色嘢飲 Bleu Bliss

◼️幸圓海鮮丼
海鮮丼上舖咗滿滿嘅新鮮海鮮,包括「三文魚、油甘魚、海膽、赤身帶子、魷魚、赤蝦、鯖魚、八爪魚、吞拿魚腩蓉、蟹籽同三文魚籽」。每款刺身一片片咁擺喺丼飯上面,仲有隻蝦頭豎喺中間,賣相好好!服務員刺身日日返貨,部份魚生如吞拿魚是飛機貨,所以肉質新鮮魚油豐富呢。

食之前較好碟Wasabi豉油,一啖一啖咁口感好豐富,中意食魚生刺身嘅話,呢碗丼飯都幾推薦。但男生一個的話,份量就略嫌小了。

◼️香煎三文魚扒配青芥辣忌廉汁
話明係西日Fushion菜,梗係要嗌返碟Fusion菜式!

佢嘅三文魚扒簡單地把兩面煎至香脆,,肉質好Juicy唔會過熟變柴口,經已足夠令人心滿意足

隔離啲伴菜雖然份量唔多,但每款少少哋擺盤好精致,味道嚟講都好有驚喜,唔係求其煮為擺盤而擺盤。

最驚喜係佢嘅青芥辣忌廉汁,原本以為Wasabi會帶嚟頗為嗆辣嘅刺激感,點知佢嘅味道係好溫和,係平易近人的風味,搭上西式嘅忌廉汁有種好微妙得嚟又好好味嘅味道,為成道菜增添咗一層奶香清爽辣味,係一種好特別得嚟又好好嘅味道體驗!

◼️宇治金時刨冰

咁熱嘅天氣,最尾嘅甜品當然要係凍冰冰嘅刨冰嚟消暑啦!佢成碗冰做成一個球狀,抹茶糖漿係充斥住刨冰嘅每一道地方,唔會似出面有啲刨冰食到咁上下就無哂味。

食到中間就會見到中間甜度爆標嘅紅豆同抹茶糖漿喺入面,令到成個刨冰味道更上一層樓,冰涼嘅口感同濃郁嘅抹茶風味相得益彰,有一種嘅清新又濃郁嘅味覺享受!

性價比老實講唔算好高,但呢度係比你感覺到輕輕鬆鬆享受食物嘅一間餐廳!
Type of Meal
Dinner