2009-07-01 76 views
曾經食過幾次翡翠拉麵,覺得食物普通得不能再普通,實在不明點解成日都排咁長龍。之後都有一段時間冇去過,寧願食啲平啲或者貴啲但更好食既野,而朋友每次話去的時候我都會遊說佢去第二度。是晚係中環見完一班新來的小朋友後,唔知去邊度食好。係國金度如果唔想駛太多,又唔想淪落去老麥或canteen的話,其實都真係得翡拉...。安娜同學話佢食過幾間翡拉,唯獨係中環的較好食,見佢係識得搵食之人,信佢啦。可能當晚係星期日的關係,我地五個人等左大約十分鐘就有位。入面啲枱都排得密密麻麻,而我地都係坐四人枱,再加多張圓凳係側邊...。大家唔係好肚餓的關係,一開始只係叫左雞絲粉皮、花雕醉雞、紅油抄手同一客小籠包。小弟一向好鐘意食雞絲粉皮,但依度的雞絲幼如髮,個麻醬亦不夠香,好一般。醉雞係安娜介紹的,果真不錯。個雞的味道拿捏得好好,花雕味幾重的,但又唔會淨係得酒味。雞肉則較韌左啲,但如果只論味道的話係好出色的醉雞。紅油抄手的精華在於個汁同配料,否則只係普通的菜肉雲吞。依度的汁係冇味的,一啲都唔辣,配料只係得少少的蔥花,即使抄手皮薄餡靚都冇用了。講到小籠包,自從香港多年前興起食依個上海點心,而家要搵出色的小籠包並唔難,

小弟一向好鐘意食雞絲粉皮,但依度的雞絲幼如髮,個麻醬亦不夠香,好一般。醉雞係安娜介紹的,果真不錯。個雞的味道拿捏得好好,花雕味幾重的,但又唔會淨係得酒味。雞肉則較韌左啲,但如果只論味道的話係好出色的醉雞。紅油抄手的精華在於個汁同配料,否則只係普通的菜肉雲吞。依度的汁係冇味的,一啲都唔辣,配料只係得少少的蔥花,即使抄手皮薄餡靚都冇用了。講到小籠包,自從香港多年前興起食依個上海點心,而家要搵出色的小籠包並唔難,而以前覺得好出奇的「爆汁」小籠包亦都好多地方做得到。所以依度的小籠包充滿湯汁並不出奇,驚喜的卻係個餡好鮮味,但個皮就可以再薄少少。

之後追加左個咸肉津白同上海炒年糕。咸肉津白不過不失,一碟清清的菜又可以差得去邊呢?但細心食的話會食到有青芥味,超奇怪...-_-。上海炒年糕睇落好對辦,但其實較淡口,炒得唔夠香。最差的係年糕切得好唔規則,又三角形又長方形,又厚又薄,有啲仲要超大舊的...年糕本身亦都有點兒黐牙,好麻麻。最後要了個酒釀丸子做甜品。雖然唔係我杯茶,但酒味同桂花味都幾香的,但個丸子就超細粒同唔夠咬口。

整體來講,依度的食物較清淡,違反左上海菜「濃油赤醬」的精神,但有幾樣野係幾出色的,總算比起我以往食翡拉的經驗較好。埋單每人八十幾蚊,如果要好似平時咁等成個鐘的話我諗我唔會來,但如果唔駛等太耐的話係可以一試的。
幼如髮的雞絲
味道很好的花雕醉雞
紅油抄手
青芥味咸肉津白
上海炒年糕
鮮味的小籠包
2009-06-28
$82 (Dinner)
味道很好的花雕醉雞
鮮味的小籠包