2022-07-30 126 views
呢期天氣日日都35-36度,就快熱暑人了,仲要加上blue Monday,無心機煮飯,落街食啦。😤於是同我附近的好姊妹Eva 去咗間生面口的餐廳,一入門口就感覺到強勁的冷氣,出唔返去了😌😗由於熱到人都懶埋,見到2人餐就叫左一份 $338(閒日),食物有:前菜沙律兩份、小食拼盤(可揀3款口味)、主食(可㨂兩款)、甜品(㨂一款)及非酒精飲品2杯(鐘意飲酒可+$28)。點餐後,一嚟就係呢個沙律,佢最特別之處係用上條狀的大樹菠蘿做點綴,平時不吃大樹菠蘿的我,估唔到因為呢個沙律令我完全改觀,果然係絕配!飲品方面,今次我地叫左 班蘭龍眼冰(如果散叫要$35)單憑肉眼睇都有成10粒龍眼咁多😳好飲又好食。另外仲叫左杯檳城焦糖咖啡(如果散叫要$35),我好姊妹話杯咖啡不會死甜,同咖啡融合左,洽到好處,還有淡淡的咖啡香味。聽住流行的英語音樂,望住餐廳仿如藍白色海洋的牆身,竟然有種渡假feel😳可能我真係熱到傻左了😌跟住輪到小食拼盤 (如果散叫$98就有4款指定食物),但跟餐就有8款㨂3款的小食🤔,我地果陣叫左 馬拉盞魷魚圈(四件)、馬拉盞一口蝦多士(四件)及 鄰家手作蔬菜春卷(兩件各開一半),小食中我比較

跟住輪到小食拼盤 (如果散叫$98就有4款指定食物),但跟餐就有8款㨂3款的小食🤔,我地果陣叫左 馬拉盞魷魚圈(四件)、馬拉盞一口蝦多士(四件)及 鄰家手作蔬菜春卷(兩件各開一半),小食中我比較鍾意春卷>然後魷魚圈>最後蝦多士,因為春卷裡面有類似韓式炒粉絲响入面好正。魷魚圈都正,如果有多幾個就好了😋

主食方面,我叫左 濃香喇沙煙肉長通粉(如果散叫要$108),星馬湯喇沙就食得多了,變左長通粉咁有新意,無理由唔試!喇沙的醬汁走到長通粉裡,而且仲有濃厚既香茅味,辣度仲要啱啱好,野味可口,呢個通粉真係好睇又好食😋📸

另一個主食,我地叫左 馬來生炸雞髀 配椰漿飯 (呢個暫時睇Menu 又唔覺佢有散叫🤔)。一送上枱時,女侍應就貼心地同我地講雞髀深色是因為香料的顏色並不是燒濃的。我們吃雞髀時的確只吃到馬來香料的味道而不是濃味,呢度既侍應真係細心,椰漿飯有清淡的椰香去襯托雞味濃郁的層次感,如果鐘意食濃味重口味的朋友,要加埋椰漿飯旁邊的辣醬來吃了。雞髀係呢個飯的靈魂所在,口感鮮嫩不愧為生炸雞髀,做到外脆內嫩的口感。

响我地未知道飽既時候,貪得意散叫左個芝味咖喱海鮮焗飯$88,裡面有蜆肉、魷魚圈、蝦、菠蘿及白飯等等,由於佢既咖喱汁好野味,而且都係好重香茅味,即使個焗飯唔係用炒飯底,你都唔會覺得唔夠味。

最後,去到甜品了, 我地叫左 焦香榴槤芝士蛋糕(跟餐另加$28。如果散叫要$68),因為我同好姊妹都係榴連控,所以我地忍唔住想試。 一上枱就見到Happy Monday 字眼,有時一個小舉動,個人已經很滿意,這小店真是很窩心啊☺️呢個蛋糕真心好食,精粹是將榴槤蓉放在芝士蛋糕上,真係雙重濃味口感😋

以我婆仔性格一計就知,叫二人餐係抵食過散叫以上食物,食完美味的食物😋就係要行更遠的路,返屋企開OT先🥸
前菜沙律
馬來生炸雞髀 配椰漿飯
芝味咖喱海鮮焗飯
焦香榴槤芝士蛋糕
2022-07-25
$250 (Dinner)
前菜沙律
班蘭龍眼冰