2022-08-10
正值暑假☀️,但係天氣就陰陰濕濕☔️,最岩就系搵個室內場地幫小朋友放電⚡️!今次同阿女探朋友嘅BB女,就嚟咗哩間位於北角新開嘅親子cafe,裡面嘅設施貼心周到,BB們自己玩👶,媽媽們可以坐低吹水💃,輕輕鬆鬆就一日~首先講下環境,日間有超充足嘅自然光🌿,設計kids friendly。座位間隔適中,吾會有邊邊角角擔心撞親,最緊要系無論你坐邊個位都睇到小朋友玩,吾洗行嚟行去做監工👀。一入門系BB用品及食品購物區,如果一時吾記得帶BB食物出門,吾洗驚,可以即買即食,而且價格相宜,就算兩手fing fing出門都冇有怕🤷🏻♀️。如果想私隱度高D🗣,可以選擇坐半開放嘅獨立房,配套暖奶器、BB櫈、消毒噴霧、消毒櫃,配有透明趟門,想傾密計,又或者驚嘈親其他人都可以解決到~重中之重系玩樂區好精彩😍,有sir滑梯🛝、波波🎾、連BB鞦韆都有,想靜靜地坐低,可以拎本童書去閱讀📚,小朋友玩得吾肯走~除咗玩樂區,店鋪仲時不時提供親子工作坊🍪,我嚟到嘅哩日就可以整曲奇餅。Cafe好貼心已經整好麵團,大D嘅小朋友就算冇媽媽幫手都可以獨立完成,成品得意又好味,阿女好開心有紀念品拎返屋企同爸爸分享~據聞下一期系整月餅🥮tim
除咗玩樂區,店鋪仲時不時提供親子工作坊🍪,我嚟到嘅哩日就可以整曲奇餅。Cafe好貼心已經整好麵團,大D嘅小朋友就算冇媽媽幫手都可以獨立完成,成品得意又好味,阿女好開心有紀念品拎返屋企同爸爸分享~據聞下一期系整月餅🥮tim,想嚟嘅大家記得book定喇!
最後講講食物:
▶️香煎豬鞍配菠蘿番茄醬🐖🍍(伴田園沙律及薯條)($218)
大人食物$148起已經有交易,每個餐仲包餐湯、甜品及飲品,都真係幾抵食。我個豬鞍就煮得剛剛好吾會鞋口,上面塊菠蘿帶出酸甜滋味,配埋個“真.番茄醬”,系用原粒番茄製作,有心思!👍🏻
▶️肉醬意粉兒童餐🍝($98)
兒童餐真係超級抵,除咗主食外,仲有飲品、DIY cake同扭蛋一次,睇得出cafe真係好有心構思,令大小朋友都盡興而歸!其中特別可以提下嘅系DIY cake,可以自行揀選toppings嘅材料,包括棉花糖、新鮮水果🫐、糖粒、M&M朱古力🍫、可可米或者糖果🍬,全部系小朋友中意~
最後,我好欣賞cafe嘅創立理念,Q time,意思為quality time,只是在匆忙緊迫的生活裡,每分每秒都背負着不同的目標,quality time彷彿只是一個望而不及的願望。時間不只是分秒追趕,時間也可以細味感受,最美好的時光,你找到了嗎?