2017-10-22
出黎做野真係好忙,要約齊人食飯絕對唔容易。亦因為咁,我地連想幫個friend補祝生日,都約足成個月。好彩最後大家都夾到時間現身(感動mode)。因為個friend住係旺角,所以今次就揀左呢間位於旺角嘅樓上小cafe -- 部屋咖啡室一到埗,我地已經畀門口個裝飾吸引住。萬聖節將至,店長特登用左幾隻可愛嘅小鬼怪,同埋南瓜紙燈籠做裝飾,cute到爆呀因為傍晚時份有小小雨,所以侍應就擺咗個遮架畀客人放遮,果然貼心!~上面重有隻可愛嘅路姆西公仔向大家問好呢!店裡面掛滿小樹藤同小燈泡裝飾,營造出一種怡家怡室嘅感覺。加上梳發櫈上隻隻可愛嘅minions 同埋路姆西公仔,我彷彿置身於暖暖嘅空中花園。打開餐牌,我地又瞬間十五,十六啦,因為真係樣樣野都好想食。我地發現呢度嘅點餐方法幾特別,因為要響個白板度寫低餐號。未交單前,我地可以自由更改。朋友都話,咁樣落單好有一種返翻去學生時代,默寫心聲嘅感覺。D3 三文魚意粉: $98唔駛多講,作為三文魚迷嘅我,當然要鎖定一款三文魚菜式啦。片片煙三文魚厚薄均勻,入口鮮味得黎又唔肥膩,加埋個淋有香濃白汁,兼爽口彈牙嘅意粉,我只能夠用一個字形容 -- perfect!
上面重有隻可愛嘅路姆西公仔向大家問好呢!
店裡面掛滿小樹藤同小燈泡裝飾,營造出一種怡家怡室嘅感覺。
打開餐牌,我地又瞬間十五,十六啦,因為真係樣樣野都好想食。
三文魚意粉
D3 三文魚意粉: $98
唔駛多講,作為三文魚迷嘅我,當然要鎖定一款三文魚菜式啦。
蜜糖雞翼
SN5 蜜糖雞翼:$42
呢份小食有4隻香噴噴嘅雞翼,岩哂我地4人組一人一隻。
煎到金黃色嘅雞翼香脆甜美,蜜糖微甜令人諗起愉悅往事,甜絲絲……樂滋滋……
豆腐芝士蛋糕
DS4 豆腐芝士蛋糕: $35
Main dish過後,我地當然要食番個甜品作結。
呢款加入豆腐嘅芝士蛋糕,同普通cheese cake好唔同,一啲都唔油膩。反之,淡淡嘅豆香令成件蛋糕異常清新,有種愈食愈健康嘅感覺呀!
食完野,緊係要同朋友玩番幾廿場board game啦! 呢度有個大櫃專門裝有唔同類型嘅紙牌,桌上遊戲等等,叫人目不暇給。
玩左差唔多個半鐘,我地又依依不捨咁散band啦。雖然相聚時間唔多,但我地嘅心,都好似枱上嘅南瓜擺設咁,笑逐顏開! 哈哈,期待下次gathering呀!~