2021-06-30
將軍澳南這邊的新餐廳, 最期待的便是「京都勝牛」~ 今天終於有機會 ,放工約了朋友到此晚餐。新簇簇的日系淺木色裝修, 環境寬敞座位闊落, 感覺舒適寧靜!餐牌好多選擇, 我們都喜歡吃牛, 揀了兩款人氣推介的炸牛扒。特選日本黑毛和牛西冷選用日本九州鹿兒島 A4 級和牛, 未食先興奮😍Set 擺放得好靚好精緻~配有四款醬汁, 日本溫泉蛋 ,椰菜絲沙律, 白飯,味噌湯,漬物。 和牛西冷經「黃金60秒」快炸秘方, 變身成黃金酥脆外層包著約三四成熟的西冷, 核心層色澤紅潤。 試了一口原味, 脆身口感之後是輕身柔軟的肉質, 油花繼而湧出, 入口溶化不是誇張。 當然油花那麼重 , 肉味相對較輕, 因此已準備一個小煎pan, 煎數秒, 把肉煎至七成熟, 神奇地又有返西冷牛扒嘅味道~接著就要試試店家 精心預備的各種醬汁配搭, 令味覺進入另一個層次。溫泉蛋:加入了日本醬油,香蔥調配, 除了有蛋汁的香滑, 也沾有日本醬油嘅香甜。最上方是招牌牛扒醬山椒鹽: 能帶出牛扒嘅鮮味。山葵醬油: 最經典嘅食法, 新鮮嘅山葵唔攻鼻, 沾上醬油把和牛輕輕調味, 亦不會蓋過和肉本身嘅味道。勝牛和風咖哩醬, 配搭炸牛排是另一種
特選日本黑毛和牛西冷
選用日本九州鹿兒島 A4 級和牛, 未食先興奮😍
最上方是招牌牛扒醬
山椒鹽: 能帶出牛扒嘅鮮味。
勝牛和風咖哩醬, 配搭炸牛排是另一種風味, 不妨一試!
麥飯粒粒甘香飽滿, 再配各種 沾了醬汁的肉類 , 也是享受~ 如不夠可再添, 男士們不怕唔夠飽~
椰菜沙律新鮮爽甜, 添上和風沙律汁或胡麻醬汁 也是絕佳配搭。
京都勝牛三味套餐
包括三種吉列牛扒, 少了和牛嘅油花 ,肉質同樣鮮嫩細緻👍👍。 翼板牛尤其係肉味係最濃郁嘅一款。
菲力牛肉嫩多汁, 煎數秒味道更為驚喜~
醬味薄牛經調味, 味道唔錯,有點似壽喜燒嘅醬汁味道 ,味道帶甜。
白桃蒟蒻冰茶
冰茶味道清爽 唔會太甜,帶出淡淡嘅白桃香, 加入蒟蒻味道更豐富。
藍柑荔枝味有氣特飲
餐廳另一邊有吧檯, 調製出多款cocktail。
清涼又帶點荔枝果香, 味道吸引!
兩款套餐嘅牛肉實在回味, 過江龍「京都勝牛」 嚴謹專業的炮製手法, 令味道質素一如日本當地的出品, 帶畀顧客有「家香」嘅味道~😍💖