2019-03-19 85 views
觀塘新開咗間燉湯,啱哂啲日日ot冇啖湯水飲嘅白領舖頭入口細細,估唔到入面位置都好寬敞,設計仲有文青風同朋友一人試咗一個燉湯,係櫃檯俾完錢後坐低,唔使5分鐘已經有店員用托盤端上兩大個燉盅一打開盅蓋,湯嘅香味撲鼻我叫嘅湯係茶樹菇排骨,入面仲有南北杏同圓肉,用料十足用茶樹菇煲出嚟嘅湯水,色澤濃,菇味亦甚濃,喜歡食菇嘅朋友真係唔好錯過一啖又一啖飲落去,唔會鹹,只覺得潤,油花唔多完全冇添加味精,真係好似飲緊老媽子牌嘅靚湯值得一提嘅係每個盅入面都有好多湯料,啲茶樹菇多到食唔哂,感覺真係落咗好多材料去煲朋友叫咗個椰子烏雞排骨,落咗好多椰子,烏雞同排骨,配料都有圓肉,另外仲有啲杞子同淮山入面嘅烏雞令個湯嘅味道同功效都有所昇華飲落有雞湯嘅濃厚原味,但加入椰子同時令湯底變得十分清甜店內有好多花作裝飾,牆上,檯面上,估唔到依家新式嘅燉湯舖都可以行到呢類型風格下次有幾聲咳嘅話,再嚟試下佢個木瓜豬肺排骨湯先!
觀塘新開咗間燉湯,啱哂啲日日ot冇啖湯水飲嘅白領
舖頭入口細細,估唔到入面位置都好寬敞,設計仲有文青風

一打開盅蓋,湯嘅香味撲鼻

我叫嘅湯係茶樹菇排骨,入面仲有南北杏同圓肉,用料十足

一啖又一啖飲落去,唔會鹹,只覺得潤,油花唔多
完全冇添加味精,真係好似飲緊老媽子牌嘅靚湯

入面嘅烏雞令個湯嘅味道同功效都有所昇華
飲落有雞湯嘅濃厚原味,但加入椰子同時令湯底變得十分清甜

下次有幾聲咳嘅話,再嚟試下佢個木瓜豬肺排骨湯先!