2019-02-27
之前喺灣仔返工,間唔中都會食下灣仔嗰間分店嘅滑蛋叉燒飯。今日去油塘,竟然發現大本營商場嘅美食廣場旁邊開咗一間分店!即刻試吓呢間係咪一樣水準先:)黎到係午飯時間,第一次試佢嘅午餐肉超濃番茄湯通粉配日本牛乳炒滑蛋。呢個$50嘅餐本身包左一杯熱飲同埋牛油多士,但係我就加咗$4轉薑汁奶茶,同埋另外加咗$5將多士轉做奶油脆豬仔包。我朋友就另外加咗$3將多士轉做柚子沙律,見到佢嘅沙律菜都好似好好食咁。炒滑蛋同其他分店一樣keep得好高嘅水準,超滑!個人認為加$5可以轉做奶油脆豬仔包係好值得嘅,因為佢嘅脆豬仔包係外脆內軟,又唔乾,牛油同煉奶嘅份量剛剛好。蕃茄湯好濃,係好似茄醬果種濃湯,午餐肉系好厚切嘅粒粒,都唔錯。不過全個餐我最鍾意食嘅都係佢嘅炒蛋!另外薑汁奶茶份量比較少,但係飲落去好特別,有好香嘅薑汁味,比例幾好。如果你平時都鍾意食薑製品薑汁撞奶嗰啲食物應該都會幾鍾意呢個薑汁奶茶話時話,為咗環保啲,如果餐廳可以將而家嘅塑膠咖啡攪拌棒換做鐵匙羹就更加好啦!下次要試下呢個豬扒飯!我哋兩個人,因為時間尚早,佢哋比四人卡位我哋,同埋服務幾好,整體上我覺得仲好過其他分店哦!
下次要試下呢個豬扒飯!