2017-11-05 756 views
爸爸生日,所以就一家人出街食飯慶祝下!因為屋企人都鍾意食中菜,就諗下有冇中菜啱佢哋食时啦。同事話佢哋啱啱去完一間私房菜覺得唔錯就介紹俾我哋。我之前都未去過私房菜,今次係第一次,同平時唔唔同既係我地可以先攞菜單,再覆佢地想食咩,餐廳再預備食物!😃😃餐廳位於觀塘嘅工業大廈,唔講真係唔知呢度有餐廳!我哋當晚由觀塘地鐵站行到去餐廳大約10分鐘,唔算好遠。😙入到去見到都幾多人。職員就問我哋booking,再安排位置,然後按我哋菜單上菜。😊大魚豆頭豆腐湯首先上咗豆腐魚頭湯。個魚頭好大個,先煎左再煲,所以個湯顏色好奶白,完全無腥味,好重料,個湯好甜!五個人分,每人至少都飲到兩碗鹵水拼盆呢個本身係麻辣滷水拼盤,但係因為我哋唔食辣,職員知道後,好好咁同我地走辣!私房菜就係有個好處,就係會根據你嘅口味而準備食物!like it!拼盤有鹵水豬肚、豬腸、牛肚、青瓜手撕雞。真係要讚下個滷水!葉得好入味,好香,豬肚豬腸同埋牛肚都好淋。而啲青瓜手撕雞林左麻醬喺面,青瓜青新,幾啱胃口,好爽好Fresh!蒜蓉蒸大蟶子聖子一定要係大隻先至好食,而呢一隻真係大蟶子嚟架!每一隻聖子都有手掌咁長!聖子肉好厚身,食落好爽,面頭有

大魚豆頭豆腐湯

砂鍋大魚頭豆腐湯
鹵水拼盆

鹵水大拼盆

蒜蓉蒸大蟶子

聖子一定要係大隻先至好食,而呢一隻真係大蟶子嚟架!每一隻聖子都有手掌咁長!聖子肉好厚身,食落好爽,面頭有蒜蓉同埋粉絲,加埋蔥同埋莞西好香,好好味。
蒜蓉粉絲蒸特大蟶子皇
花雕蛋白蒸大肉蟹

大肉蟹可以選擇薑蔥炒、蒜蓉炒或者四川炒等食法。因為屋企人唔食得辣,所以我哋選擇咗花雕蛋白蒸大肉蟹。隻大肉蟹真係好大隻,超過成隻手掌甘大!啲肉好實淨,唔會梅晒,好新鮮。唔好睇只係得壹隻蟹,其實拆開啲肉出嚟有好多。

蟹下面係蛋白,吸收左蟹嘅精華,時間掌握得好好,蛋白好嫩滑,除咗花雕酒嘅香味外,仲有少少嘅豉油同埋蔥花,提升咗蛋白嘅味道。超正!
富貴金龍

條魚上枱真係嘩一聲!好大條!賣相一流!😆😆條魚唔用一般方便既清蒸嘅方法去烹調,反而花咗心思,用兩種嘅口味去炸。果然係一條金龍!

廚師先將魚肉拆出黎,再用吉烈同鹹蛋黃方式去炸,兩種口味都好脆,好香口!魚肉好滑溜,兩種既口味都好正!而我較喜歡鹹蛋黃嘅方式,因為食落有鹹蛋黃沙沙地既口感,好香鹹蛋黃味。點埋配嘅沙律醬,味道更上一層樓 !
金華玉樹雞

呢個菜賣相好得,啲菜心好似雞嘅雞翼,好似識飛咁🤣🤣雞肉同雞皮都好嫩滑,食落好爽口!金華火腿唔似食開嘅咁咸,而係有少少甜甜地,正!真係好鍾意食呢個菜,要比滿分!😋😋
上湯浸時菜

蔬菜嘅種類都好豐富,有西蘭花、紅蘿蔔、香芹同埋雜菌,上湯唔會好鹹,好夠鑊氣,真係想連個湯都飲埋佢!😆😆
蟹油銀芽炒麵

個麵炒得好乾身,加埋銀芽同埋洋蔥嘅甜,三者配合得好好。
奶凍

好滑,雲呢拿味。唔知有冇食錯,食落仲有少少杏仁嘅味道。以呢一個甜品作結,真係好滿足!
cheers!🥂🥂
呢個私房菜嘅水準好高,同事果然冇介紹錯!推薦大家一定要來呢度試下,保證你食到舔舔脷!
砂鍋大魚頭豆腐湯
鹵水大拼盆