2013-03-21 975 views
又是一年一度的相愛紀念日 2口子打算去食餐好既2天前預約了這間Ruth's Chris Steak House 預約前看了各食家的食評 得悉它好評好潮 所以滿心期待呢!餐廳會安排一位侍應轉門負責一張木台 服務貼心看過MENU後 沒有叫set dinner 我地決定散叫侍應會隨即送上免費的法式麵包, 用白布包住 熱騰騰的 配上, 未吃已傳來陣陣香氣, 鬆脆chewy, 配上軟牛油 不俗our order:-Caesar Salad -Potatoes au Gratin 芝士焗薯仔 ($85)-Blue crab cake ($165)-New york strip 12-ounce ($470)Caesar Salad Caesar salad 係我食西餐必叫的 今次呢個略為失色 芝士味欠奉 有3粒cherry tomatoes 是先煮過的 味道不錯 但整體味道稍淡 有點失望 Blue crab cake侍應很細心地將crab cake 分成2小球 讓我們可以一人一碟 這樣就不會出現自己分時的狼狽情況 ruth's chris 上碟時的碟都是熱的 這樣可以保持食物的溫度 十分貼心^^
又是一年一度的相愛紀念日 2口子打算去食餐好既
預約前看了各食家的食評 得悉它好評好潮 所以滿心期待呢!

餐廳會安排一位侍應轉門負責一張木台 服務貼心

看過MENU後 沒有叫set dinner 我地決定散叫

our order:

-Caesar Salad
-Blue crab cake ($165)

Caesar Salad

但整體味道稍淡 有點失望

Blue crab cake

一梳梳的蟹肉煎到好香 配以檸檬汁 少量牛油汁 酸酸甜甜的 好開胃 而且蟹肉份量真係好多

Potatoes au Gratin 芝士焗薯仔

滿滿的熱溶芝士鋪滿薯仔粒上
甫上碟時那種香氣撲鼻的感覺 真係令人食慾大增
芝士味好濃郁 配合本身淡味的薯仔很好
不會過於飽濟 但稍有不足是口感欠奉
若薯仔再硬身少許就完美了!

New york strip 12-ounce

上碟前侍應詳細地解釋會如何烹調這份牛扒 了解後我們都滿心期待!
上碟時侍應先為我們2隻放上了dressing 的溫熱空碟 再問我們需要為我們分切與否
我們自行分切 因為小女子胃的空間有限 所以只能容下3份1的steak
但已經好足夠 想必女孩們最好2個人share一份 這樣可以試多d款!

New york strip 我們點了medium rare.
真的做到外面香脆熟透 而內里一切開是偏紅的
血水和肉汁同時流出 牛肉味超級濃郁 chewy又不老
每一淡吞下後餘韻亦留在口腔 好甘香 呢個絕對值得一試!!
全5分!!!!

最後食到飽飽後 侍應隨隨送上了用chocolate寫上Happy Anniversery 的旦糕
還細心地幫我們影了好幾張相呢!

總結: 呢餐飯食得好滿足 無論環境,服務,食物 都超卓 值得一讚!^^
2013-01-31
Celebration