2019-01-16 517 views
趁著休假,天色又不錯,所以相約了朋友到藍地水塘行山 ; 而每次行山後最期待的節目就是搵食了!餐廳位處於藍地大街的盡頭, 就在一個屋苑的樓下, 放在門口的餐牌見到佢啲午餐選擇都好多,所以我同朋友就入咗去食啦! 因為非常肚餓,兩個人總共叫咗三個小食、一個set,set lunch就叫了一個壽司拼盤,同埋一個海鮮鍋,總共五樣食物, 每樣食物嘅質素非常之好呀!蟹籽沙律嘅份量非常適合兩個人食,裏面嘅青瓜絲同埋蟹柳絲都好多,配埋蟹籽,感覺非常清新。然後土佐豆腐都係非常有誠意嘅小食, 每件豆腐上面都配上唔同嘅蔥或者薑蓉, 配埋個汁食就真係一流啦! 最後一個小食就係沙律燒蠔啦,蠔嘅size真係非常大,喺出面餐廳食呢一種沙律燒蠔,通常蠔真係好細粒、但係這裡的實在是很大粒,配埋沙律醬酸酸地,非常開胃!至於兩個主食,其中一個壽司拼盤,刺身非常之厚, 三文魚、帶子都非常新鮮,刺身蝦亦都非常之有蝦的鮮甜味,真係好好味! 而海鮮鍋呢亦都係非常有誠意嘅料理,街出面嘅海鮮鍋通常都係得可能蟹柳啦魷魚喇,但係呢一度呢係會有蠔啦,同埋有兩款蝦,真係非常之特別,蠔非常之有蠔味,而鍋底呢亦都有好多菜同埋粉絲,令成個鍋物都好清新

至於兩個主食,其中一個壽司拼盤,刺身非常之厚, 三文魚、帶子都非常新鮮,刺身蝦亦都非常之有蝦的鮮甜味,真係好好味! 而海鮮鍋呢亦都係非常有誠意嘅料理,街出面嘅海鮮鍋通常都係得可能蟹柳啦魷魚喇,但係呢一度呢係會有蠔啦,同埋有兩款蝦,真係非常之特別,蠔非常之有蠔味,而鍋底呢亦都有好多菜同埋粉絲,令成個鍋物都好清新嘅,唔會感覺好油膩。

最後,服務員嘅質素亦都好好,耐心介紹餐廳嘅餐牌畀我哋,所以我下次一定會再幫襯,同埋會推介其他朋友嚟食!
2019-01-15
$170 (Lunch)