2022-07-31
食lunch時收到好友send信息約食晚飯話要訴苦😬我答佢ok,然後在大家工作地點既中間位置,特別搵間佢至愛既燒肉餐廳食飯😋同事就推介呢間石一燒,因為新開店無耐,就打電話去book位,好彩即日book位都無問題👍🏻餐廳不算好大間,但樓底好高,而且冷氣十足,燒烤味不算太強烈👍🏻眼見只得一位侍應哥哥忙過不停🤪我們看完餐牌,與好友各點了一人前套餐,燒肉套餐包括沙律、櫻花蝦味噌湯、菇盛會、飯素、飲品及日式甜品😋食燒肉必備的調味料齊全👍🏻 而食燒肉最緊要都係有支可樂🥤套餐包埋的🤤昆布木魚絲沙津菜: 鮮味的木魚絲🤤配合昆布及沙律菜,為呢個熱辣辣天氣,絕對係一道好開胃的前菜😋樱花蝦味噌湯:整碗味噌湯都被滿滿櫻花蝦鋪滿,而且湯底都係好濃郁既蝦味,鹹香味十足食完沙津及湯之後,侍應拎左呢舊超過200度高溫既岩石,我地都好小心翼翼😬我地點左一款牛及一款豬SHARE食👇🏻上面係日本佐賀縣名水豚豬梅肉:聽侍應介紹,呢個係日本佐賀名水豚,以活性溫泉水飼,好矜貴,而且肉味上乘,有d人會媲美為豬肉界的神戶牛柳😍講到咁有睇頭,就咁睇d肉都好新鮮,d大理石油花好靚,每邊燒左一陣,d油出晒黎,肉質分外鬆軟juicy👍🏻👍🏻
餐廳不算好大間,但樓底好高,而且冷氣十足,燒烤味不算太強烈👍🏻眼見只得一位 侍應哥哥忙過不停🤪我們看完餐牌,與好友各點了一人前套餐,燒肉套餐包括沙律、櫻花蝦味噌湯、菇盛會、飯素、飲品及日式甜品😋
食燒肉必備的調味料齊全👍🏻
而食燒肉最緊要都係有支可樂🥤套餐包埋的🤤
昆布木魚絲沙津菜:
樱花蝦味噌湯:
我地點左一款牛及一款豬SHARE食👇🏻
上面係日本佐賀縣名水豚豬梅肉:
下面就係美國頂級(Prime)牛小排:
牛小排油花就比較豐富細緻,幾乎沒有筋,口感鮮嫩
燒肉拌飯素係最佳拍檔,紫菜+芝麻再加埋燒肉,令到飯更加香口惹味😍 盛菇會:
套餐包埋幾款菇類,連埋燒肉一齊燒,令到菇類更有油香👍🏻
食完燒肉,最後來一客 甜品,搽茶雪糕,有得食又有得玩,相信好友心情好了一些吧
價錢相對抵食,下次可以食其他款燒肉先得👍🏻