2022-12-05
潮州鹵漢係一間主打潮式火鍋嘅放題店,佢最特別係湯底有滷水鍋揀,另外除左火鍋料,佢地都有多款潮式熱盤提供。裝修走新派中國風,以紅色做主調,每張枱旁邊都放左痰罐造型嘅紅雙喜垃圾桶。野飲除左多款汽水涼茶果汁,仲有啤酒任飲,連Hoegaarden都有。醬料可以喺出面自助區拎。熱盤比較特別係有滷水浸鵝件、滷水五花腩、辣酒煮東風螺......等等。蔬菜、豆品、丸類、柏葉、水魷、鯪魚滑、沙茶牛肉、花雕雞片......都可以喺自助區搵倒。炸物小吃都有。雪糕有牛奶公司同另一不知名牌子,雖然唔係貴價貨,都有幾款口味揀。一坐低當然先拎野飲。哩哩嘅火鍋放題分左四個唔同價位,分別係$208、$298、$358同$398,全部限時120分鐘,我地揀左$298,相比最平嘅套餐,多左安格斯牛、海鮮、蝦滑、墨魚滑、鵝腸、脆骨腩同脆鯇片。揀左湯底後,一次性海鮮盤會連埋湯底一齊上,入面有蟹、鮑魚、蟶子、帶子同花蛤,非常豐富。趁海鮮未食得,哩個時候可以出去拎啲熱盤食住先,二二冇沙又肉嫩,少少辣幾惹味。避風塘炒蝦鹹鹹香香幾惹味,食落唔會太多油。胡椒豬肚湯胡椒味幾重,怕辣嘅試少少就好,豬肚都幾多同唔會太韌。反沙芋因為係放題場擺左
裝修走新派中國風,以紅色做主調,每張枱旁邊都放左痰罐造型嘅紅雙喜垃圾桶。 野飲除左多款汽水涼茶果汁,仲有啤酒任飲,連Hoegaarden都有。 醬料可以喺出面自助區拎。 熱盤比較特別係有滷水浸鵝件、滷水五花腩、辣酒煮東風螺......等等。 蔬菜、豆品、丸類、柏葉、水魷、鯪魚滑、沙茶牛肉、花雕雞片......都可以喺自助區搵倒。 炸物小吃都有。 雪糕有牛奶公司同另一不知名牌子,雖然唔係貴價貨,都有幾款口味揀。 一坐低當然先拎野飲。 哩哩嘅 火鍋放題分左四個唔同價位,分別係$208、$298、$358同$398,全部限時120分鐘,我地揀左$298,相比最平嘅套餐,多左安格斯牛、海鮮、蝦滑、墨魚滑、鵝腸、脆骨腩同脆鯇片。
安格斯牛頸脊同牛板腱都唔差,好大塊唔會太薄冇晒口感,食落都幾滑。
鹵漢冰凍涼粉 - 涼粉幾滑,加埋香甜紅豆唔錯。