2021-09-26
行過見到原先嘅潮式餐廳轉咗新餐廳,叫「大鼻滷」,原來係食潮式粉麵,屋企附近比較少呢類餐廳。適逢中秋後想食清D,於是決定同老公試下。一入到食店,店員安排位置後,有同我哋介紹牛腩同雲吞。見到好多都想試,咁我哋就各叫少少,一齊SHARE嚟食。紫菜湯好大碗,夠晒2 個飲。好多紫菜,而且味都幾濃。抵!腐乳通菜又係好大碟,而且好多腐乳,一D都唔孤寒!通菜好嫩,完全冇渣。魚旦 牛肚 雲吞 湯河實在太想試唔同嘅嘢,於是我哋個湯河叫咗3 餸。首先講下D 河粉先,要讚下係一D 都唔碎,容易夾同食。魚旦係潮式魚旦,超彈牙。牛肚炆到好淋同入味。雲吞好足料,調味又好,我哋都默默食到勁點頭。唔怪得之店員咁推介!蘿蔔牛腩 (圖中右下)牛腩同蘿蔔都炆到好淋。蘿蔔超甜,好味!牛腩都煮到好入味。普寧豬肉丸+汕頭牛丸食到最後,我哋仲想試普寧豬肉丸同汕頭牛丸,叫晒2 碗又太多,於是問店員可唔可以叫兩溝,店員話可以。普寧豬肉丸 - 超實正,唔係勁溝粉果D!而且有豬肉味加上調味都正!汕頭牛丸 - 又係超實正,而且好有牛肉味!正呀!整體嚟講,食物份量大,性價比高。見到MENU,發現原來我以前住嘅粉嶺祥華邨都有分店喎。食店主打食牛什
一入到食店,店員安排位置後,有同我哋介紹牛腩同雲吞。
見到好多都想試,咁我哋就各叫少少,一齊SHARE嚟食。
紫菜湯
好大碗,夠晒2 個飲。
好多紫菜,而且味都幾濃。抵!
紫菜湯
腐乳通菜
又係好大碟,而且好多腐乳,一D都唔孤寒!
通菜好嫩,完全冇渣。
腐乳通菜
魚旦 牛肚 雲吞 湯河
實在太想試唔同嘅嘢,於是我哋個湯河叫咗3 餸。
首先講下D 河粉先,要讚下係一D 都唔碎,容易夾同食。
魚旦係潮式魚旦,超彈牙。
牛肚炆到好淋同入味。
魚旦 牛肚 雲吞 湯河
蘿蔔牛腩 (圖中右下)
牛腩同蘿蔔都炆到好淋。
蘿蔔超甜,好味!
牛腩都煮到好入味。
普寧豬肉丸+汕頭牛丸
汕頭牛丸 - 又係超實正,而且好有牛肉味!正呀!
普寧豬肉丸+汕頭牛丸
整體嚟講,食物份量大,性價比高。
見到MENU,發現原來我以前住嘅粉嶺祥華邨都有分店喎。
食店主打食牛什、牛筋果D⋯⋯
下次我都會繼續試埋其他食物。