💎總評分:6.5/10-早排見到好多人介紹啲肉鋪滿成隻碗嘅拉麵🍜,bookmark左好耐呢日終於去試。好彩早5分鐘入座,順利避過人龍🤪。貫徹一般拉麵店嘅setting,設有吧枱及木枱櫈,好多達摩&日系擺設👹,不過枱之間確實有點逼夾,大部份人食完即走變相加快左翻枱速度💨。1️⃣ 肉愛食者拉麵 $120專程為佢嚟朝聖,睇賣相已覺澎湃👀,叉燒鋪滿隻碗,仲有肉粒同溏心蛋🥚,份量足料啱晒食肉獸🥓。拉麵質地唔錯,豬骨濃湯無想像中濃郁,但有拉麵胡椒🧂同成罌蒜泥俾你自行調味🧄。叉燒薄切但不太入味,較似火腿但欣賞佢肥膏不多,食落算輕盈🕊️。另外因為攤開一片片咁放,D肉好快已經凍晒🥶,不過浸反熱湯食就問題不大。芽菜係小編另以+$10加配💰,仲加多隻溏心蛋$12,不過老實說...7仔出品嗰包溏心蛋好食過佢呀🫢~2️⃣ 炸章魚丸 $30唔係好feel到佢有炸過,同一般章魚燒無咩分別🐙,無出現死實實情況質感咬落唔錯,但入面嘅餡料無想像中豐富🙊。若然食慣章魚燒專門店嗰D多味道選擇,餡料極為澎湃嘅貨色,可能覺得小店未夠誠意🫣。今次嘅朝聖之旅滿足左打卡嘅慾望📸,但若然想食叉燒拉麵就未必會二訪,因為覺得同樣價錢有更好嘅選擇💸。不
💎總評分:6.5/10

1️⃣ 肉愛食者拉麵 $120
2️⃣ 炸章魚丸 $30
炸章魚丸
今次嘅朝聖之旅滿足左打卡嘅慾望📸,但若然想食叉燒拉麵就未必會二訪,因為覺得同樣價錢有更好嘅選擇💸。不久前小編介紹過一間日本過江龍「鬼X棒」🍜,佢嘅厚切叉燒層次分明入口即溶🤤,湯底更係麻辣分開自訂夠晒惹味🌶️,相比下去更為出色。不過「僕之拉麵 」另外仲有一款每日限買15碗嘅海老拉麵🦐,多隻大蝦掛喺碗邊,有無人食過可以話俾小編知值得一試嗎🙆🏻‍♀️?
環境服務:⭐⭐⭐
食物質數:⭐⭐⭐
打卡指數:⭐⭐⭐⭐
Other Info. : 🚗 山東街/白布街/豉油街,你好彩的話泊車就方便,otherwise行遠少少泊入停車場啦!
2022-07-02
$100 (Lunch)