2008-03-28
我係城市花園果頭返工,有次午飯同同事經過就行入去食野.入到去客人爆滿,但全部都係男人.D野食都大份同好味,雖然D阿姐態度差,環境大油煙又逼,但唸住食物好味,所以都一個星期幫襯一兩餐.(但有次去食晚餐,兩個人都食好貴,所以決定以後唔係果度食晚飯,都係午餐算.)今個星期三去食午餐,照舊都係多人,我同同事一入去就係門口玻璃位入座(張檯未執勁),除了我地兩個女仔,餐廳其他客幾乎都係D男客.D阿姐好似見我地唔到,我地見咁忙就坐係度等.等佐十分鐘到,我同事已經開始唔耐煩,就開始揮手叫人,終於有個短頭髮阿姐行過來,但估佢唔到佢竟然幫我地隔來張檯寫野望一望我地又行咪去另一張檯幫人地收食完的碟,我地即時火都來,叫佐另一個阿姐來收檯,但個阿姐收佐一半野走佐無再返來.我地的心情已經極差,個短頭髮阿姐出現幫隔來寫野,我地大大聲叫佢佢終於過來,好惡咁話”講啦,要咩?”寫完單我地想叫佢執完檯先走,點知佢無理就走佐.之後佢經過我地好幾次,我同事叫一次, 佢就望一次,始終無理,隔來檯D男人係咁望我地我真係火到爆,我同事激到面都紅,因為從未試過咁.當時個個短頭髮阿姐係水吧附近,我同事直接行去當面好惡咁同佢講”叫咁
近,我同事直接行去當面好惡咁同佢講”叫咁多次望下就走……”,之後就有個阿
姐來執野……半小時後,我地有野食了,食緊的時候, 個短頭髮阿姐行埋來,用力
撥開我同事隔來張凳撞到我同事(我同事隔來張凳無人坐),詐低幫隔來張檯執野
同D男客講笑,我同事忍住無出聲.之後短頭髮阿姐又係咁行埋來,同D男客有講
有笑,我地一致認為短頭髮阿姐係姣精.呢餐飯唔食都飽.勸諭各位女士千萬唔好
幫襯.上梁不正下梁歪,夥計係咁樣,個老闆娘都唔慌好野,可能真係唔憂做.