2025-02-18
上星期同朋友去咗灣仔一間叫「一遊」嘅日式居酒屋,整體感覺真係幾正!一入去就好似時光倒流去咗江戶時代,佈置同氣氛都好有日本味。我哋開頭叫咗海膽吞拿魚壽司,真係好靚仔!最上面係超新鮮嘅海膽,鮮甜得嚟唔腥;中間係一片滑溜嘅吞拿魚,再加吞拿魚蓉,最後先係醋飯。每啖入口層次感好豐富,食得出用料好實在。之後試咗海鮮天婦羅盛合,入面有帶子、海膽、茄子、秋葵、南瓜、番薯、魷魚同埋魚,粉漿唔厚但超脆,種類多樣化,完全滿足晒海鮮控。串燒方面亦都冇失望,特別推介年糕燒,外脆內軟,仲有香蔥免治雞油揚,食落層次好豐富。牛肉串包住菇,牛肉鮮嫩,汁多味濃,每串都熱辣辣出場。主食試咗牛肉石頭燒飯,個底有脆卜卜嘅飯焦,超正!牛肉份量多,配埋泡菜一齊食,非常惹味,飯桶必點!飲品方面,柚子酒同柚子梳打都好清新,柚子酒帶淡淡果香,飲完真係唔夠喉。最後我哋仲試咗神龍純米大吟釀,清香易入口,完全係完美嘅結尾。