1K
2021-10-20 234 views
“Perfect Egg”($128)“Tartare of Blue Shrimps”($168)“Pithivier of Pigeon and Foie Gras”($388)“Grilled Lamb Fillet”($288)“Tarte Tatin”($118)之前搭電車經過灣仔已經留意到呢間喺街角嘅餐廳上網搵一搵發現原來係法國餐廳🇫🇷價錢唔算太貴而且菜式好吸引☺所以一於搵晚去試吓🥰餐廳除咗a la carte,仲有4-course tasting menu仲可以加少少錢要埋wine pairing🍷我地就選擇咗單點叫多啲嘢食😝落完單之後會先送上餐包當晚就係提子包🍇🥖酸酸甜甜幾開胃😆Starter我地要咗2款☺首先係藍蝦他他配魚子醬🦐蝦肉十分爽彈,配上魚子醬鹹香十足😍蝦肉當中仲加咗啲洋蔥粒🧅,口感豐富☺呢個真心正!必點🤤第2個要咗Perfect Egg🍳其實即係法式溫泉蛋,配上粟米蓉🌽,菇🍄,松露片粟米超甜☺加埋溫泉蛋好順喉☺主食方面叫咗招牌菜Pithivier of Pigeon and Foie Gras酥皮包住乳鴿同鵝肝好邪惡🤤乳鴿大約5成熟,加上鵝肝食落好香但又唔油
“Perfect Egg”($128)
“Grilled Lamb Fillet”($288)
“Tarte Tatin”($118)

之前搭電車經過灣仔已經留意到呢間喺街角嘅餐廳

落完單之後會先送上餐包
當晚就係提子包🍇🥖酸酸甜甜幾開胃😆

Starter我地要咗2款☺
首先係藍蝦他他配魚子醬🦐
蝦肉十分爽彈,配上魚子醬鹹香十足😍
蝦肉當中仲加咗啲洋蔥粒🧅,口感豐富☺
呢個真心正!必點🤤

第2個要咗Perfect Egg🍳
其實即係法式溫泉蛋,配上粟米蓉🌽,菇🍄,松露片
粟米超甜☺加埋溫泉蛋好順喉☺

酥皮包住乳鴿同鵝肝好邪惡🤤
乳鴿大約5成熟,加上鵝肝食落好香但又唔油膩☺
Size都夠哂大,2個人share岩哂😚
另外叫咗份Grilled Lamb Fillet🐐
餐廳已經預先切好☺啲肉呈嫩紅色🥰
食落肉質柔軟,一啲都唔韌😚
不過個人略嫌羊味淡咗啲😝

最後當然唔少得甜品環節😍
叫咗個Tarte Tatin,即係蘋果批配雲呢拿雪糕🍎🍦
甜品即叫即焗,所以大約需要15分鐘☺
個批底酥脆,牛油味香🤤上面嘅焦糖蘋果好香甜
配上雲呢拿雪糕冰火交融感覺超正😍