灣仔真係咩國家既菜都有得食,今次就食左位於灣仔大街既越南菜🇻🇳😆 男朋友早左收工,咁岩趕得切叫tea menu,結果我地order左超多款越式名物,食到超級飽都只係二百頭!!!💸💰時間尚早,未算多人~Menu如下:1️⃣ 越式酸辣鳳爪($49)連 椰汁三色冰(+$8)想食酸辣鳳爪但又怕辣既人絕對要試試呢間!!! 我會形容呢款既酸辣鳳爪係酸多過辣,大概係七成酸三成辣,所以唔食得辣嘅絕對可以以呢個為起步點嘗試😆 由於係Tea Menu既關係,所以order越式飲品只需要加$8😨 超抵!! 椰汁三色冰椰汁味&紅豆味都好重🤤2️⃣ 越式生牛肉湯河粉($49)連 龍眼肉冰 (+$8)一坐低就見到枱面有介紹佢哋嘅生牛肉湯河,仲要係廚師推介,實要嗌翻個嚟試吓😛 好鐘意個湯頭,絕對唔係用味精開出黎既湯~ 而我最重視嘅河粉都好煙韌🥰 唯一較失色既,就係個龍眼肉冰剛上枱個陣稍微過甜,不過等啲冰再融咁啲個甜度就差唔多啦~3️⃣安南海鮮炒金邊粉($57)連 西洋菜蜜($8)呢款炒金邊粉同平時食開泰式酸辣炒金邊粉有唔同😌一上枱就聞到好香嘅豉油味,已海鮮都係足料嘅,有蝦有魷魚🦐🦑 特別想提下,好少餐廳既西洋菜蜜係唔使加錢…佛

Menu如下:

1️⃣ 越式酸辣鳳爪($49)連 椰汁三色冰(+$8)

2️⃣ 越式生牛肉湯河粉($49)連 龍眼肉冰 (+$8)

3️⃣安南海鮮炒金邊粉($57)連 西洋菜蜜($8)

呢款炒金邊粉同平時食開泰式酸辣炒金邊粉有唔同😌一上枱就聞到好香嘅豉油味,已海鮮都係足料嘅,有蝦有魷魚🦐🦑 特別想提下,好少餐廳既西洋菜蜜係唔使加錢…佛心店家🦦

4️⃣ 法式牛油雞翼四隻($48)

本身我仲同男朋友傾緊應該食法式牛油雞翼定香茅雞翼,結果因為佢猜贏咗👊🏻✌🏻所以我哋就嗌左牛油雞翼~ 果然無嗌錯! 雞翼醃得好入味,唔會因為係牛油雞翼而特別肥膩😎

🗺幸好臨離開餐廳都記得要影一影低個門口,好易locate架jaaaa~

2021-10-18
Type of Meal