2024-05-29
最近夜晚去左油麻地佐敦一帶感受夜繽紛, 連晚餐都係街邊大排檔, 充滿風味!!首先上嚟嘅係大排檔Signature dish - 豉汁蒸白膳。個白膳個個肥美彈牙,連皮帶肉一起食,很有嚼勁。濃郁鹹香嘅豉汁淋在上面, 配碗白飯一齊食, 更係美味。另一道菜係香濃軟滑嘅沙拉骨, 肉質特別柔軟,有咬口。而佢哋用嘅沙拉汁調味,恰到好處,唔會太鹹,反而帶有一點甜香。食落真係好過癮啊!接下嚟我哋試咗一碗馬拉盞通菜煲。呢個菜式係用馬拉盞肉同通菜一齊燉煮而成,濃濃嘅味道非常對胃口。肉質好軟滑,而通菜亦保留住新鮮感同脆爽感, 湯汁入味。最後,我哋點咗一盤椒鹽魷魚。個個魷魚極之酥脆,外層鹹香,好食到停唔到口。同埋份量亦好足夠,仲可以配白飯一齊食。雖然呢間大排檔同埋佢哋嘅環境同設備都好簡單,但亦係一個可以品嚐正宗香港菜同感受地道風味嘅好地方, 價錢亦好親民呢。