2019-02-02 665 views
😉近排火炭真係開咗唔少新既食市,成班同事飲茶又想試下新野。甘就黎咗呢間火炭稻香訓練酒樓試下囉!一入去大堂真係幾鬼靚,望落去似酒店中菜部,一D都唔輸蝕。我地成班C9你一句、我一句,唔洗2-2分鐘已經完成點菜。由於我哋食晏冇太多時間,好彩佢哋上菜都算快。抵讚艇家蘿蔔糕蘿蔔糕煎得香口,配上櫻花蝦,灑上味粉,實在又有另一番風味!正!香蒜蝦春卷🦐春卷內以蝦膠做餡料,淡淡蒜香,炸得脆香,食到停唔到口。窩燒鮑魚糯米飯糯米飯做得火候適中,每一啖糯米飯都食到臘腸、臘肉等等配料,再加埋原隻鮑魚,嘩!正呀!滋潤花膠灌湯餃再嚟花膠灌湯餃,女人梗係要補一補啦!椰香甜薄撐特別推介呢個甜薄撐,甜度適中,人口滲出淡淡椰香,必吃!必吃!豉汁蒸鳳爪為豉汁鳳爪稍為遜色,煮得太耐,有點稔。古糖馬拉糕馬拉糕做得有點硬,如果可以做得鬆化啲就更Perfect。🦐原蝦燒賣王燒賣王蝦稍嫌太細,但味道尚算OK,合格!🍄真假冬菇包真假難分?!!究竟係真菇定假菇嚟?像張真度99.99%!重點打卡位,10個friend有10個都估唔到!必叫!韭黃鮮蝦腸🦐稍嫌蝦比較細隻,但尚算可以!整體滿意度: 85分

香蒜蝦春卷

香蒜蝦春卷🦐
春卷內以蝦膠做餡料,淡淡蒜香,炸得脆香,食到停唔到口。

窩燒鮑魚浪費飯

窩燒鮑魚糯米飯

滋潤花膠灌湯餃
再嚟花膠灌湯餃,女人梗係要補一補啦!

豉汁蒸鳳爪
為豉汁鳳爪稍為遜色,煮得太耐,有點稔。

古糖馬拉糕
馬拉糕做得有點硬,如果可以做得鬆化啲就更Perfect。

原蝦燒賣王

🦐原蝦燒賣王
燒賣王蝦稍嫌太細,但味道尚算OK,合格!

真假冬菇包

🍄真假冬菇包

韭黃鮮蝦腸

韭黃鮮蝦腸🦐
稍嫌蝦比較細隻,但尚算可以!

整體滿意度: 85分
香蒜蝦春卷