2008-08-07
久聞呢度有豬扒食, 趁今日時間比較多, 根據 Openrice 上的地址由半山區行落0黎試試. 雖然事前已做了地理位置的資料搜集, 但仍然搵了好耐先搵到0黎 -- 除0左平日完全唔會踏足荷里活道呢一忽之外, 鋪位仲要唔0係荷里活道大街, 而係太平山街 / 磅巷交界, 搵路真係搵到我趴0係度 @_@" 到達時 lunch hour 仍未過, 多人到爆, 好在一條友比較容易攝到位, 0拿0拿聲叫個蕃茄豬扒通 ($24), 加個凍鴦 ($11).凍鴦0黎時變了「少甜」, 飲落係甜度剛好, 算我好彩 飲落係「勁多奶咖啡」, 幾0岩口味, 不錯.而蕃茄豬扒通, 就淨係得 d 豬扒叫做 ok -- 肉幾厚, 唔係梳打, 夠腍, 好有肉味, 亦醃得夠味 (豉油?), 肉汁豐盈, 帶點住家 feel, 雖然係油0左 d, 但幾好食. 蕃茄幾多0下, 不過又皮多過肉, 食落一般甜, 麻麻; 通粉係坑紋通粉, 比平日食到的有咬口, ok; d 湯唔係蕃茄湯, 勁多豬扒的「浮油」, 飲了一啖發覺味道淡得很, 決定唔飲. 真係失策, 早知唔叫蕃茄!環境簡單乾淨企理, 好家庭式作業 feel, 人情
環境簡單乾淨企理, 好家庭式作業 feel, 人情味頗濃, 招呼幾好.
$35 食一餐, 抵食. 呢度位置真係十分吊腳, 不過既然而家摸到路了, 下次再0黎試試其他0野食吧.