自己一向都幾鍾意嚟呢度食越南菜,尤其係佢嘅越式牛油焗大蝦頭🍤,今次同朋友嚟食,我哋叫咗一份午餐,另外再叫咗一份牛油大蝦頭。買單計每人都係百零蚊左右,特別想提一提嘅係,呢到店員服務都非常好。一坐低嘅時候,餐廳準備嘅餐具都非常完備,絕對好似已經知道我哋會來食海鮮一樣。特別欣賞佢嘅係會為我哋準備消毒濕紙巾,真係任何時候都用得着。我哋落單,叫咗個生牛肉湯粉,$59,包一杯飲品,咁我哋就叫咗滴漏咖啡,因為始終係越南餐廳,梗係要叫番啲有越南特色嘅飲品。咖啡一嚟到嘅時候,就會見到佢一個好熱嘅鐵壼,面有咖啡慢慢咁樣滴出嚟,而下面就厚厚的一層煉奶。一路滴嘅時候,香氣慢慢滲出嚟,咖啡係好苦嘅,但有咗煉奶之後,就溫和好多。由於我鍾意飲凍飲,所以餐廳亦都另外加咗個冰底俾我。生牛肉河粉送上黎,我可以講,我最鍾意嘅除咗係佢嘅牛肉之外,牛肉非常嫩口,係有牛味,冇雪藏味。仲好鍾意佢個湯底,甜甜嘅牛骨湯,令到成碗牛肉河粉嘅質素昇華左,飲落去嘅時候,絕對唔會感覺係一碗味精湯。河粉亦都非常高質素,條條分明。之後就到重頭戲,牛油焗大蝦頭,$228,我有一個好深嘅印象就係一嚟到嘅時候,全部人都望住我個牛油焗大頭蝦。我估背後個原

河粉亦都非常高質素,條條分明。

我估背後個原因係因為,因為佢一嚟嘅時候真係好香,而且亦都好大份,特別欣賞廚師嘅心機,佢將成個大蝦頭夾唔同部份都整得非常香脆,而且牛油味非常香濃,連啲肉都係起晒腸,細心。食落去嘅時候,蝦嘅肉非常之彈牙,好有肌肉。而且我仲一定要反覆去撈啲牛油🧈,更加好味。

最後食完呢未咁重口味嘅菜,我梗係要飲返杯熱檸茶來消滯啦。

2021-02-07
$200 (Lunch)