2016-01-21
去荃灣剪完頭髮,已經係7點幾。是晚家中又係無飯,就係附近食少少野先返屋企。平時通常都係食壽司嗰啲,但好凍都係食熱野啦,最後o係髮型屋下面嗰兩間拉麵店,是但揀左一間開飯!呢間拉麵店選擇唔多,而且都好似幾casual , 最後我就揀中佢,枱面仲有不同品牌手機的叉電線,人叉電時,手機都可以趁機叉叉電。選擇不多,大概有原味(豬骨湯),黑蒜油等等,特別的有芥末同蕃茄,週末會有櫻花蝦湯底!由於當晚是平日,沒有櫻花蝦口味,所以我揀左特上黑蒜濃湯拉麵,特上係包左紫菜同豬肩同叉燒,適合食量不大但又想樣樣都試的,溏心蛋同肉都可以散點的麵我選了特硬曲麵,貪可以掛湯,但湯底係偏咸所以食食下都幾口渴,不過就幾喜歡個硬身麵,煙韌有咬口,另外溏心蛋好入味,蛋白泛著淡淡的醬油香,雖然真心係熟左啲,亦唔算太流心,如果喜歡流心就不是你杯茶,但我覺得尚好吧!豬肩肉口感爽身,叉燒就明顯烤過,油膩感也是可接受的範圍。餃子,餃子皮煎到金黄色,外皮係比較薄身的,所以口感不太脆,肉餡肉汁豐富,都幾好食。呢度仲有日本的飲品,朋友叫左抹茶可樂,老實講飲唔到茶味,只見到綠色的液體,而我嘅信州蘋果梳打,味道甜甜的帶有蘋果香,感覺有如飲香檳,
是但揀左一間開飯!
枱面仲有不同品牌手機的叉電線,人叉電時,手機都可以趁機叉叉電。 選擇不多,大概有原味(豬骨湯),黑蒜油等等,特別的有芥末同蕃茄,週末會有櫻花蝦湯底!
同叉燒,適合食量不大但又想樣樣都試的,
溏心蛋同肉都可以散點的
豬肩肉口感爽身,叉燒就明顯烤過,油膩感也是可接受的範圍。
而我嘅信州蘋果梳打,味道甜甜的帶有蘋果香,感覺有如飲香檳,不過氣就明顯少一點,
老實說,冬天吃過拉麵也不想一口渴下太多氣吧,所以感覺剛剛好。