2017-12-02 600 views
由於今日係國慶假期,而大姨媽有夜晚嘅煙花匯演嘅門票,所以我們約埋舅父舅母一齊去睇,但我們就提早喺傍晚嗰陣食晚飯,所以我們就去咗較早前去食過覺得唔錯嘅海運大廈嘅「澳瑪葡國菜」食晚飯!我們叫咗葡式烤乳豬嘅外皮同之前一樣烤得好香口脆身,肉質好鬆化軟滑,脂肪亦唔會過多,真係好正呀!招牌炭燒霹靂春鷄嘅肉質好鬆軟嫩滑,至於呢個秘製嘅醬汁係表弟最鍾意嘅,因味道相當惹味,而且外層燒到有層焦香,真係好好味呀!炭燒是日鮮魚伴時蔬今日嘅鮮魚係鰂魚燒得好香脆,而且香氣撲鼻,肉質好鮮甜嫩滑!葡式海鮮燴飯嘅味道好似有啲啲海鮮味嘅蕃茄湯咁,但蝦肉都唔係好新鮮,有啲霉嘅感覺!炭燒牛肋排一上碟嗰陣我們個個都覺得唔太滿意,因啲牛肋排燒到又燶又黑,食落有超濃烈嘅苦澀味,而且肉質亦又乾又硬,真係令我們覺得好失望呀!葡式蛋撻嘅撻皮相當酥脆,蛋味亦好夠香,而且甜而不膩!
食落有超濃烈嘅苦澀味,
而且肉質亦又乾又硬,真係令我們覺得好失望呀!
葡式蛋撻嘅撻皮相當酥脆,蛋味亦好夠香,而且甜而不膩!
葡式烤乳豬
招牌炭燒霹靂春鷄