2021-04-10
年頭個陣幫襯過嘅燒味店——燒味滷師,一家大細都食得好滋味,今日有嘢要過嚟長沙灣攞,於是緊係要買番幾盒走,就可以有好食嘅燒味加餸😚嚟遠行過嚟就見到呢間裝修得好新淨亮麗嘅燒味店,黃色主調嘅舖面突出顯眼,有別於一般嘅一貫普通嘅燒味舖設計,格外新式😆禾田滷水鴨(半隻) ($60)- 上次冇叫過滷水類嘅燒味,今次一於叫樣嚟試吓,食落果然冇失望,滷水鴨大隻厚身,所以食落啖啖肉,好滿足;而且滷水味道突出,鴨肉有嚼勁,但又唔會太過嗰種,非常好食😁蜜汁燒一字骨(約半斤) ($60)- 一字骨都係我常叫嘅一款燒味,鍾意香蜜甜美嘅蜜汁澆滿一字骨嘅表面,每次都食到舔舔脷☺️- 一字骨唔會燒到太過火而乾柴柴,肉質仲係保持到一定嘅嫩滑,鎖住肉嘅鮮味,好正🤤麻辣手撕雞(半隻) ($60)- 見到前面嗰個人買咗涼拌嘅麻辣手撕雞,望落去好吸引,麻辣迷嘅我緊係唔放過,麻辣香得嚟好食,辣度適中,唔會蓋過雞肉嘅鮮味,手撕雞雞種採用咗白羽雞種,肉身雪白嫩滑,好好味😋蜜汁燒雞亦(4隻) ($20)- 蜜汁燒雞翼呢款小身嚟講都整得好高質,蜜汁香濃甜美,索晒入啲雞翼入面,入面唔會話好淡,雞翼大隻厚身,食到好滿足🥰今次encore都食得
禾田滷水鴨(半隻) ($60)
蜜汁燒一字骨(約半斤) ($60)
麻辣手撕雞(半隻) ($60)
蜜汁燒雞亦(4隻) ($20)
今次encore都食得好開心,燒味好有質素💛